Home Gospodarstvo Ne slažu se podaci Svjetske turističke agencije i bh. agencije za statistiku...

Ne slažu se podaci Svjetske turističke agencije i bh. agencije za statistiku o broju turista u BiH, jedni tvrde da je BiH zaradila 1,4 milijarde KM od turizma, a drugi….

SHARE

Koliko je Bosna i Hercegovina lijepa i atraktivna turistička destinacija, znaju svi oni koji su barem jednom posjetili našu zemlju. U posljednjem rangiranju po godišnjem rastu turizma Bloomberg je BiH svrstao u 10 zemalja koje treba posjetiti iduće godine, piše Večernji list BiH.

Sarajevo, Mostar i Kravice samo su neke od destinacija koje su prepoznate kao turističke atrakcije. Bogata povijest, arhitektura i prirodne ljepote razlog su što je za prvih šest mjeseci ove godine BiH posjetilo 811.660 turista, što je više za 12,2 posto.

Turisti su u BiH ostvarili 1,690.663 noćenja, što je više za 14,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Broj noćenja domaćih turista bio je viši za 16,6 posto, dok je broj noćenja stranih turista bio viši za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Hrvatske (12,9 posto), Srbije (9,0 posto), Turske (7,4 posto), Slovenije (5,4 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (4,8 posto), Poljske (4,7 posto), Njemačke (4,6 posto) i Italije (4,4 posto), što je ukupno 53,2 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 46,8 posto noćenja, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Po duljini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su turisti iz: Katara s prosječnim zadržavanjem od 3,6 noći, Irske s 3,5 noći, Kuvajta s 3,4 noći te Ujedinjenih Arapskih Emirata s 3,1 noći. Broj turista koji posjećuju BiH svake godine je sve veći, čime se povećavaju i prihodi ostvareni od turizma u BiH. Svjetska turistička agencija (UNWTO) objavila je izvješće o turističkim destinacijama prema potrošnji turista, gdje se smjestila i Bosna i Hercegovina.

Prema tablici UNWTO-a, Bosnu i Hercegovinu prošle godine posjetilo je 922.000 turista, a ostvaren je prihod od gotovo 826 milijuna dolara ili skoro 1,4 milijarde KM. Ovi podaci ne slažu se s podacima Agencije za statistiku BiH, prema kojima je više od 1,3 milijuna turista posjetilo Bosnu i Hercegovinu od siječnja do prosinca prošle godine.

“Postoji mogućnost kako UNWTO nema podatke za cijelu godinu ili kako nisu uvrstili neko tromjesečje u analizu. Podaci Agencije za statistiku BiH su jedini službeni i pravi podaci koje mi inače dostavljamo i Eurostatu. UNWTO bi se trebao koristiti službenim podacima. Mi smo nekoliko puta intervenirali zbog slične situacije u vezi s analizama UN-a o broju stanovnika i rođene djece. Stoga smo kroz suradnju s Centralnom bankom i UN-om napravili zajedničku bazu podataka koju i oni mogu koristiti”, kazala je za Klix.ba Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

U izvješću UNWTO-a stoji kako je 2010. godine Bosnu i Hercegovinu posjetilo 365.000 turista, dok podaci Agencije za statistiku BiH govore kako je taj broj iznosio 656.333 turista, piše Večernji list.