Home Društvo Treba li legalizirati prostituciju? Političari kažu ‘ne’, ali jedan zastupnik ipak smatra...

Treba li legalizirati prostituciju? Političari kažu ‘ne’, ali jedan zastupnik ipak smatra drugačije

SHARE

U Hrvatskoj oko 6.700 žena na ovaj način zarađuje za kruh

Neka prostitucije rade svoj posao – ovih dana omiljena je saborska šala. Ali – od svih zastupnika koje smo danas pitali treba li prostituciju regulirati zakonom – da je odgovorio jedino hrabri – Krešo Beljak.

“Marihuana u Nizozemskoj nije legalizirana, ali je stavljena pod zakonske okvire. Odnosno tehnički legalizirana. Nešto slično bi trebalo napraviti kod nas i s marihuanom, hašišem i prirodnim stvarima, ne govorim o teškim drogama. I naravno s prostitucijom”, kazao je Beljak.

U Hrvatskoj oko 6.700 žena na ovaj način zarađuje za kruh. Zaštitu imaju jedino za vrijeme spolnog odnosa jer se o dekriminalizaciji u Hrvatskoj uopće ne razgovara.

“To je nešto što zahtijeva dublje rasprave. Mislim da u ovome trenutku ne treba, ali ni u kojem slučaju to ne isključuje. Nisam nikada o tome dublje razmišljao”, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Očito nije nitko. Jer – Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira star je 41 godinu, dopunjen je 90ih i za prostituciju  propisuje kaznu od 50 do 100 dinara ili 30 dana zatvora. Kazneni zakon regulira svodništvo zatvorom do 10 godina.

Lani je policija tako u prostituciji ulovila 34 osobe, dok su za svodništvo procesuirane 93 osobe.

“To je problem koji će nas dočekati. I o tome treba ozbiljno promisliti i vidjeti iskustva drugih zemalja i tako dalje i na taj način postupiti kao u jednoj uređenoj kulturnoj zemlji”, kazao je saborski zatupnik Vlaho Orepić.

Prostitucija je, uz Hrvatsku, ilegalna i u drugim državama bivše Jugoslavije, osim Makedonije. Ilegalna je i u Albaniji kao i na istoku. Norveška, Švedska, Island, Irska i Francuska kažnjavaju klijente. Hrvatska je jedina članica Europske Unije u kojoj se još uvijek kažnjavaju prostituke.