Home Politika Mirko Jelić, član Hrvatskih zvona ulazi u Skupštinu, a nakon ponovnog brojanja...

Mirko Jelić, član Hrvatskih zvona ulazi u Skupštinu, a nakon ponovnog brojanja na Humcu1 potvrđen rezultat i mandati trojici Ljubušaka na listi HDZ1990-HRAST

SHARE

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je donijelo tri odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine, koje su uslijedile nakon ponovnih brojanja glasačkih listića obavljenih u Glavnom centru za brojanje.

Odluke su objavljene na službenoj stranci www.izbori.ba, a njima je došlo do promjena u nekoliko izbornih jedinica od kojih je za naše čitatelje najzanimljivija ona vezana za Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke. Tamo je na zahtjev akreditiranih promatrača došlo do ponovnog brojanja preferencijalnih glasova na četiri biračka mjesta u Gradu Širokom Brijegu i jednom u Ljubuškom. Ponovnim brojanjem za biračka mjesta u Širokom Brijegu su utvrđene nepravilnosti, te su oštećeni pojedini kandidati s liste HRS-a.

Mirko Jelić, član Hrvatskih zvona, dobiva mandat umjesto Antonije Banožić i poručuje kako je izborni proces bio pun nepravilnosti i da će članovi Hrvatskih zvona podnijeti kaznene prijave protiv predsjednika biračkih odbora kao i svih drugih koji su sudjelovali u izbornoj krađi.

Tri biračka mjesta na kojima je bilo ponovno brojanje:

i odluka o izmjeni  Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine za kandidate HRS – Hrvatske republikanske stranke na kojoj su i kandidati udruge Hrvatska zvona.

“Mi kao kandidati na listi HRS-a smo oštećeni na više izbornih mjesta i nismo jedini, poduzeti ćemo sve u našoj moći da se odgovorni kazne, a da se ovakvo grubo kršenje izbornog procesa više nikad ne ponovi” izjavio je novoizabrani zastupnik u Skupštini ZHŽ Mirko Jelić u izjavi za hercegovački internet portal – www.hip.ba, te dodaje – “članovi Hrvatskih zvona će se zalagati za interese svih žitelja ZHŽ i opravdati povjerenje koje su nam dali birači”.

Ponovno brojanje na zahtjev HS HKDU HRAST kao člana koalicije HDZ1990-HS HKDU HRAST-HNL na jednom mjestu u Širokom Brijegu i jednom u Ljubuškom (Humac) nije dalo promjenu u dobitnicima mandata. Rezultati na Humcu 1 su verificirani ponovnim brojanjem u Sarajevu te su Ljubušaci na listi ove koalicije zadržali prva tri mjesta, dok je jedino ponovno brojanje u Širokom Brijegu (Ljuti Dolac) podiglo broj preferencija za Denija Ćorića (HS HKDU HRAST) koji je na ovaj način popeo sa 6. mjesta na 4. ali to mu nije bilo dovoljno za ulazak u Skupštinu ŽZH pošto mu njegov kolega na listi Dobroslav Bukmir (HDZ1990) na 3. mjestu bježi za više od 100 glasova.