Home Gospodarstvo ‘Radnicima sam dao 20% veću plaću i stalan posao. Ostali su’

‘Radnicima sam dao 20% veću plaću i stalan posao. Ostali su’

SHARE

Vodeća tvornica kombajna iz Županje ove godine je zaposlila 54 radnika za stalno i tim radnicima povećali plaće. Zapošljavali su uglavnom deficitarna zanimanja, poput zavarivača, tokara…

Vodeća tvornica kombajna iz Županje, doskočila je problemu pronalaženja kvalificirane radne snage i odljeva radnika. Vlasnici su sezoncima dali stalni posao i povećali im plaće za čak 20 posto. Gotovo svu svoju proizvodnju izvoze, a njihovi kombajni traženi su diljem Europe.

Za proizvodnju modernog kombajna potrebno je 1000 sati rada, a u tvornici Same Deutz-Fahr Žetelice dnevno ih naprave i do tri, ovisno o godišnjem dobu, kaže za HRT Josip Lenić, voditelj proizvodnog inženjeringa u tvornici. Godišnje ih naprave oko 400 i baš svaki se proda.

I dok mnoge poslodavce muči odljev radnika, oni su doskočili problemu. Ove godine su zaposlili 54 radnika za stalno i tim radnicima povećali plaće. Zapošljavali su uglavnom deficitarna zanimanja, poput zavarivača, tokara…

Zato varilac Jurica ni ne pomišlja na odlazak iz rodnih Andrijaševaca.

– Devet godina sam čekao ugovor i sad sam ga konačno dobio. Meni je sada lakše i mogu planirati budućnost. Zadovoljan sam – kaže Jurica.

Županjski kombajni žanju njive gotovo svih europskih država. A u budućnosti se planiraju i širiti i dodatno zapošljavati.

– Proizvodnja u Hrvatskoj je predragocjena, ona je temelj gospodarskog razvoja i stabilnosti i ovo je nešto što me veseli,  da se u Hrvatskoj proizvode kombajni s Mercedesovim motorima – kazao je ministar Goran Marić.