Home Politika Uklonjeno nekoliko Facebook stranica, SIPA upozorila da Amerikanci utječu na birače u...

Uklonjeno nekoliko Facebook stranica, SIPA upozorila da Amerikanci utječu na birače u BIH i regionu

SHARE
“Bosanski policajci obavijestili su nas o online aktivnostima za koje vjeruju da su povezani sa stranim entitetima. Skoro sve Facebook stranice koje smo uklonili bile su su na engleskom jeziku, dok su Instagram profili bili na srpskom ili bosanskom ili hrvatskom jeziku. Neki profili bili su usredotočeni na poznate osobe, a drugi na političke rasprave”, rekao je Nathaniel Gleicher iz Facebooka, prenosi CNN.Kompanija je uklonila 30 Facebook i 85 Instagram profila.

Tajnik DHS-a Kirsten Nielsen, državni advokat Jeff Sessions, direktor Nacionalne obavještajne službe Dan Coats i direktor FBI-a Christopher Wray objavili su zajedničko priopćenje kojim upozoravaju da su strani operatori pokušavali utjecati na BH birače.

“Bosanci i Hercegovci  bi trebali biti svjesni da strani akteri, posebno SAD, i dalje pokušavaju utjecati na percepciju javnog mnijenja i glasača. To mogu uraditi širenjem lažnih informacija o političkim procesima i kandidatima, širenjem propagande na društvenim medijima i sličnim taktikama”, naveli su.

Napomena: Tekst je aktivistička intervencija. Sami procjenite koliko je lažan.