Home Gospodarstvo Kralj kladionica želi kupiti hotel u Dubrovniku, no sve bi moglo završiti...

Kralj kladionica želi kupiti hotel u Dubrovniku, no sve bi moglo završiti kao diplomatski skandal; Evo tko je misteriozni hercegovački poduzetnik i gdje je zapelo

SHARE

Sva je prilika da će i deveti pokušaj prodaje većinskog udjela (68,94%) dubrovačko društva Hoteli Maestral neslavno završiti.
Štoviše, ovoga puta natječaj za prodaju državnog paketa posljednje neprivatizirane hotelske kuće u Dubrovniku mogao bi završiti kao diplomatski skandal kojega je, na neki način, već pokrenuo Veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj Vladimir Zavazal.

Njegova ekselencija obratila se pismom Ministarstvu državne imovine i Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) neuvijenim upozorenjem da ‘postupanje prema češkim ulagačima u natječajnom postupku i u Republici Hrvatskoj mora biti jednako tretmanu hrvatskih ulagača i moraju se pružiti iste mogućnosti kao i hrvatskim tvrtkama za sudjelovanje u razvoju hrvatskog gospodarstva, budući je to jedno od temeljnih načela poslovanja na jedinstvenom tržištu Europske unije’.

Obvezujuće ponude

Reakcija je to na činjenicu da je među tri obvezujuće ponude za Maestral izdašnija od ponuda dva češka fonda (J&T IB Capital Markets i ECO Investment) bila ona hrvatske tvrtke PND Strategija iznimno zatajnog poduzetnika Danka Ćorića.

Problem je u tome što je obvezujuća ponuda PND Strategije nepotpuna budući da ne sadrži propisanu natječajnu dokumentaciju odnosno nema Financijska izvješća ponuditelja za 2016. i 2017.godinu.

Ćorićeva tvrtka ih nije ni mogla priložiti jer je osnovana 3. listopada ove godine (dakle, neposredno prije zatvaranja natječaja otvorenog još u kolovozu).

Predstavnici češkog fonda J&T IB CAPITAL MARKETS prigovorili su na otvaranju ponuda na nedostajuća izvješća mlade hrvatske tvrtke (s osnivačkim kapitalom 20.000 kuna) ali je ponuda PND Strategije proglašena potpunom i valjanom.

Konačna odluka još uvijek nije donesena, a bude li se odlučivalo zakonito vjerojatno će dosad najizdašnija ponuda od 153,5 milijuna kuna (ova priča je 2014. godine započela cijenom od 168 milijuna kuna uz obvezu ulaganja 90 milijuna kuna vlastitog novca), biti odbačena. Iz formalnih razloga.

Isto kao što je na prethodnom natječaju, (uz iskazani interes 40 ulagača i otkupljene tek dvije dokumentacije), početkom veljače ove godine, kada je odbačena jedina ‘prava’ ponuda i to baš češkog fonda J&T IB CAPITAL MARKETS.

Najprije je objavljena vijest da je država (Ministarstvo državne imovine odnosno ministar Goran Marić) prihvatila a zatim je CERP, kao neodgovarajuću, odbio ponudu ‘’tešku’ 114 milijuna kuna (to je bila i propisana početna cijena) uz pojašnjenje da se ‘s obzirom na lokaciju hotela Maestral očekuje veće ulaganje u hotele nego što je ponudio češki fond’. Iz CERP-a su tom prilikom poručili kako će ‘novim natječajem voditi računa da se dobiju dobre ponude’.

Država je, suprotno tome, u tek završenom natječaju otišla korak natrag pa, za razliku od prošlog puta, od ponuditelja uopće nije tražila plan poslovanja (čak niti bankovno jamstvo) na kojemu je rušila češki fond koji opet nije samo češki jer polovicu vlasničkog udjela ‘’krovne’ financijske grupacije drži moćna privatna kineska investicijska grupa CEFC, inače fokusirana na financijski i energetski sektor.

Što o svemu ima za reći Danko Ćorić nemoguće je doznatii. Ovaj rođeni Širokobriježanin kojega se tituliralo ‘kraljem kladionica’ i inače je potpuno zatvoren za javnost. Zna se tek ponešto o njegovom zanimljivom poslovnom putu u kojemu nema dodirnih točaka s turizmom ako se u obzir ne uzme svojedobna kontroverzna kupnja zapuštenog odmarališta propalog Gredelja u zadarskom Diklu.

Supersport

Najpoznatiji je po kladionicama Super Sport čiji je većinski udjel ovog proljeća prodao češkoj kockarskoj grupi Sazka.

S partnerom Hrvojem Pezićem osnovao je i brzo prodao ‘Zodaks investments’ društvo za upravljanje investicijskim fondovima. Misteriozni poduzetnik, koji se nikada ne pojavljuje u javnosti od Odvjetničke komore kupio je HOK – osiguravajuću kuću preko koje je kontrolirao i petinu temeljnog kapitala Granolia, velikog igrača u mlinarskoj industriji, koji je zapao u teškoće kao jedan od većih dobavljača Agrokora koji mu je posuđiivao novac.

Ćorić se povukao s vlasničkih pozicija (drži još manjinski udjel u Super Sportu) i očito je nakanio kapitalom ući u turizam.

Iz Ministarstva državne imovine nismo uspjeli dobiti komentar cijele situacije već smo upućeni na CERP, odakle odgovori na postavljena pitanja o prodaji drtžavnog udjela u Hotelima Maestral, do kraja radnog dana nismo dobili.

Maestral ima više od 900 kreveta

Hoteli Maestral u uvali Lapad u Dubrovniku ima pet hotela i jedan paviljon sa više od 900 kreveta, zapošljava nešto više od 120 ljudi prvenstveno iz grada i okolice, ali i, što je u krajnje neobično za hrvatska poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, posljednjih pet godina neprekidno ostvaruje dobit.

Predsjednik uprave: Mina iznenađenja

Problem oko prodaje državnog udjela predsjednik Uprave Hotela Maestral Julijo Srgota objasnio je ‘minom iznenađenja’’, više desetaka milijuna kuna dugovanja državi. Problem je bila hipoteka i dug prema DAB-u (Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka) što CERP obvezao riješiti ako se postigne zadovoljavajuća cijena. Prije otvaranja zadnjeg natječaja Srgota je poručio da su se ‘očistile’ brojne stvari koje su zaustavljale proces natječaja’.