Home Društvo Čapljina, grad pustih ulica (FOTO)

Čapljina, grad pustih ulica (FOTO)

SHARE

Čapljina se ne razlikuje od drugih manjih gradova u BiH. Mladi odlaze, tvornice se zatvaraju, a ulice su puste, piše Deutsche Welle koji donosi serijal fotografija iz Čapljine.

Capljina in Fotos (DW/A. Kurtic/V. Batalic)

Ulica Matije Gupca prolazi centrom Čapljine, vodi od Trga kralja Tomislava i čapljinske općine do crkve Svetog Franje Asiškog. Ulica je uglavnom prazna, većina lokala i radnji u njoj su zatvorene i u stanju raspada. Inače, Matija Gubec je bio vođa Seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji u 16. stoljeću.

Capljina in Fotos (DW/A. Kurtic/V. Batalic)Videoteka, gradska kavana, “Ars” galerija i atelje, te buregdžinica “DM” su samo neki od sadržaja koji Čapljina više ne nudi. Zidovi napuštenih prostorija i zgrada ostavljeni su na milost i nemilost “dobronamjernim” sa sprejem u rukama.

Capljina in Fotos (DW/A. Kurtic/V. Batalic)Kavana je nekoć bila mjesto okupljanja lokalaca poznata po lijepoj i velikoj bašti koja je danas potpuno zarasla. Još su samo daske na prozorima “u upotrebi”.

Capljina in Fotos (DW/A. Kurtic/V. Batalic)U Čapljini se čak i kladionice zatvaraju. Izgleda da nema tko popunjavati tikete, ali se zato može naći pokoja poruka “Banksyija iz Čapljine”.

Capljina in Fotos (DW/A. Kurtic/V. Batalic)Nedaleko od ulice Matije Gupca stoji jedina otvorena galerija u Čapljini. #dw_Balkan Booster tim Valentina i Azem načuli su da se ovdje okupljaju lokalci kako bi plesali, ali nažalost, tamo nikoga nisu pronašli.

Capljina in Fotos (DW/A. Kurtic/V. Batalic)Manje od stotinjak metara od Trga kralja Tomislava je i zapušteni lokal “Astra” koji podsjeća na dane kada ga je imao tko posjećivati.

Capljina in Fotos (DW/A. Kurtic/V. Batalic)Odmah preko puta autobusne stanice nalazi se i grafit u spomen Slobodanu Praljku. Grafit je nastao nedugo nakon što je Praljak počinio samoubojstvo u sudnici Haškog suda, a nakon što ga je ovaj sud proglasio krivim. Grafit je, kako saznaje Deutche Welle, prvi dan saprala kiša, te su “aktivisti” pod fantomkama dan poslije napravili novi.

Capljina in Fotos (DW/A. Kurtic/V. Batalic)Odmah nasuprot Trga kralja Tomislava nalazi se i bivša Tvornica duhana Čapljina koja je danas samo ruševina obrasla drvećem i šipražjem. Početkom 2000. godine, vlasnici su pokušali sanirati tvornicu i sagraditi nove zgrade. Očigleno – bezuspješno.

Capljina in Fotos (DW/A. Kurtic/V. Batalic)Urbanistički plan na ovom mjestu predviđa izgradnju stambenih i poslovnih objekata. Umjesto toga, u centru grada stoji džungla.

Capljina in Fotos (DW/A. Kurtic/V. Batalic)Zidovi nekadašnje Duhanske stanice, te na kratak period tvornice cigareta, danas samo nose ratne ožiljke i nacionalističke parole, zaključuje se u fotoreportaži Deutsche Wellea.