Home Crna kronika SAD SE TEK VIDE RAZMJERI RAZARANJA DIVLJAKA ISIS-a: Istraga otkrila groznu istinu,...

SAD SE TEK VIDE RAZMJERI RAZARANJA DIVLJAKA ISIS-a: Istraga otkrila groznu istinu, ovo je nemoguće shvatiti

SHARE

Procjenjuje se da je na lokacijama diljem Iraka pokopano između 6 i 12 tisuća ljudi, uključujući žene, djecu, starije osobe, ljude s invaliditetom, strane radnike i članove iračkih snaga sigurnosti.

UN-ova istraga pokazala je da je na području Iraka koji je bio pod kontrolom Islamske države više od 200 masovnih grobnica u kojima se nalazi više od 10.000 posmrtnih ostataka.

Okrutna vladavina

Masovne grobnice su pronađene u sjevernim i zapadnim pokrajnama Nineveha, Saluhuddina i Anbara, te se vjeruje kako sadrže čak posmrtne ostatke 12 tisuća osoba, piše BBC. 

Islamska država preuzela je vlast u Iraku 2014. godine i nametnula okrutnu vladavinu u kojoj su ubijali sve koji su im se suprostavili. Vlast Islamske države srušli su američki zračni napadi, dok su na terenu bile iračka vojska i snage saveznika, iako postoje područja na kojima je još uvijek prisutna aktivnost pripadnika  Islamske države.

Izvještaj navodi kako masovne grobnice sadrže ključne dokaze koje će ne samo identificirati žrtve, ali i pomoći tužiteljima u izgradnji optužnica za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida, prenosi danas.hr

202 masovne grobnice

Do sada je pronađeno 202 masovne grobnice do sada, uključujući 95 u Ninevahu, 37 u Kirkuku, 36 u Salah al-Dinu i 24 u Anbaru. Procjenjuje se da je na tim lokacijama pokopano između 6 i 12 tisuća ljudi, uključujući žene, djecu, starije osobe, ljude s invaliditetom, strane radnike i članove iračkih snaga sigurnosti.

“Dokumentirane masovne grobnice su dokaz teškog gubitka ljudskih života, nevjerojatne patnje i šokantne okrutnosti,” izjavio je Ján Kubiš, posebni izaslanika generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za Irak. “Utvrđivanje okolnosti oko ovog značajnog gubitka ljudskih života je važan korak u procesu tugovanja za preživjele članove obitelji kako bi mogli izboriti svoje pravo na istinu i pravdu’.