Home Gospodarstvo U Beogradu živi mladić koji je doveo štednju do savršenstva: “Mjesečna plaća...

U Beogradu živi mladić koji je doveo štednju do savršenstva: “Mjesečna plaća mu oko 350 eura, a za tri mjeseca uštedio 1000 eura”

SHARE
Beograđanin (31) koji radi u administraciji jedne građevinske firme gdje prima 42.000 dinara (oko 700 KM) uspio je  za samo tri mjeseca uštedjeti čak 1.000 eura, odnosno oko 2.000 KM.

Beograđanin ističe da je za štednju jedna od najvažnijih osobina stroga disciplina. Pored koverte u kojoj čuva eure, ima još dvije u kojima gomila novac.

Ovaj mladić, koji iz razumljivih razloga želi ostati anoniman, podijelio je sa srpskim portalom Blic svoje trikove. Poslije čitanja ovog teksta, shvatit ćete kako mu je to pošlo za rukom.

On je do prije nekoliko mjeseci bio nezaposlen i nije imao gotovo nikakve prihode.

Počeo sam raditi u rujnu. Plaća mi je 42.000 dinara (oko 350 eura), primam je na ruke, iz dva dijela, počinje priču ovaj Beograđanin, ističući da je svotu od 1.000 eura uspio za tako kratko vrijeme skupiti u velikoj mjeri zahvaljujući pomoći roditelja.

Međutim, smatra i da su štedljiv način života i brojni trikovi kojima se služi značajno doprinijeli stvaranju ove sume.

1. Čim dobijete plaću istog trenutka kupite eure

Čim dobijem plaću, više od polovice odmah zamijenim u eure. Od svake dosadašnje zarade, odmah sam kupio po 200 eura. Taj novac stavim u kovertu i zaboravim na njega, kaže ovaj Beograđanin.

2. Stroga disciplina – sustav tri koverte

Beograđanin ističe da je za štednju jedna od najvažnijih osobina stroga disciplina. Pored koverte u kojoj čuva eure, ima još dvije u kojima gomila novac.

Imam kovertu u kojoj čuvam novčanice od 1.000 (15 KM) i 2.000 (30 KM) dinara. Od toga uzimam novac potreban za dnevne troškove. Međutim, kako rasitnim “tisuću”, na kraju dana otvaram novčanik i novčanice od 10 , 20 i 50 dinara (sitni novac) stavljam u drugu kovertu i njih štedim. Iznenadili biste se koliko od tih sitnih novaca ustvari skupite na kraju mjesec, priča on.

3. Nikada ne nosite u novčaniku puno novca

Ako sa sobom ne nosite pet tisuća dinara, već samo ono što vam je neophodno za trošak, lakše ćete se disciplinirati da potrošite samo za osnovno.

4. Izlazite više “po kućama”, izbjegavajte restorane i kafiće

Ovaj mladić priznaje da rijetko boravi po kafićima, a u restoranima jede svega nekoliko puta godišnje. Kada ide u goste, ponese neku od boca iz bogatog bifea svojih roditelja, u kome je, kako kaže, veći izbor nego u trgovini.

Zašto bih pio piće u kafiću kada to mogu raditi i kod kuće, besplatno, i 100 puta kvalitetnije? Prijatelji dolaze kod mene i tu se družimo, a jedno od zadovoljstava mi je i mali nogomet, tako da ne smatram da se ne družim dovoljno.Jednostavno, ne želim trošiti novce na nepotrebne stvari, ističe.

Ističe i da je olakšavajuća okolnost to što rijetko pije alkohol, a prije nekoliko godina je ostavio i cigarete.

5. Prestanite pušiti i uvedite “pušačku kovertu”

Kada sam ostavio cigarete uveo sam sebi pravilo da svakog dana stavim 200 dinara (cijena kutije cigareta) u “pušačku kovertu”. Za mjesec dana u njoj bih skupio 8.000 dinara (više od 130 KM). Ovu naviku zadržao sam do danas, otkriva on i dodaje da za dnevne troškove ponekad uzima novac iz tog “fonda”, ali da ga uredno bilježi i vraća.

Imam običaj reći “dužan sam sebi 400 dinara”, rekao jeu šali.

6. Sve što znate raditi probajte unovčiti

Iako zarađuje 42.000 dinara na svom redovnom poslu, ovaj Beograđanin povremeno djeci drži instrukcije engleskog, pa od toga ima i dodatne prihode.

Sve što na njima zaradi, također odmah stavlja u kovertu sa eurima.

7. Oslonite se na roditelje, partnera…

Ruku na srce, ušteda od 1.000 eura ne bi bila moguća bez podrške. Trudim se što češće svratiti kod roditelja na ručak, pa se i na taj način uštedi.

Dok sam bio nezaposlen pomagali su mi oko računa, a ta praksa još uvijek nije u potpunosti “zamrla”, i nadam se da neće skoro, priznaje Beograđanin.

Dodaje i kako živi s djevojkom u skromnom stanu koji ona plaća.

8. Prakticirajte uslugu za uslugu

Ovaj mladić kaže i kako se razumije u kućne popravke, pa da mu se i to znanje ponekad pokaže kao korisno.

Na primjer, susjed ima tvrtku koja uvozi kućnu kemiju. Ponekad mu pomognem oko auta, nekad mu nešto popravim, prenesem… On mi zauzvrat pokloni po neki paket proizvoda koje prodaje, pa ni za to ne trošim novac, kaže on.

9. Planirajte kilometre koje prelazite automobilom

Ovaj snalažljivi Beograđanin otkrio nam je još neke trikove kojima se služi kako bi uštedio.

Vozim auto na plin, a svaki kilometar koji prelazim je pažljivo planiran. Ponekad se vozim i gradskim prijevozom, i priznajem, ne sjećam se kada sam posljednji put platio kartu. Kada kupujem odjeću, uvijek odvojim dovoljno vremena potražiti povoljniju opciju ističe.

10. Kupujte po pažljivo napravljenom popisu

Nemam običaj ići u trgovinu bez jasnog popisa onoga što kupujem, kaže mladić.

Dakle, pošto vas lijepo ukrašeni artikli sa sniženjima često mame, ponesite popis, isplanirajte obrok do detalja i držite se samo toga. Tako nećete ni bacati hranu.

11. Kasica prasica

Iako je odrastao čovjek, on se nije se odrekao ni svoje “kasice prasice” za sitan novac sa kojom je napravio prve korake u štednji.

Napunim je za otprilike tri mjeseca, i za toliko vremena se u njoj skupi oko 2.500 dinara (40 KM). Za taj novac uvijek izvedem djevojku na večeru, kaže on.

On napominje da iako možda nemaju svi životne okolnosti pod kojima je on skupio ovoliku svotu novca za kratko vrijeme, ali vjeruje da bi uz njegove savjete svako tko ima redovite prihode mogao uštedjeti makar nešto.