Home Crna kronika Kirurg je ženi odstranio zdravi bubreg jer je mislio da je tumor

Kirurg je ženi odstranio zdravi bubreg jer je mislio da je tumor

SHARE

Maureen Pacheco (53) godinama je trpjela jake bolove u križima koji su se pojavili nakon prometne nesreće u kojoj je sudjelovala kao mlada, piše Daily Mail.

Budući da je bol s godinama bila sve gora i gora, Maureen se u travnju 2016. godine odlučila na operaciju u Medicinskom centru Wellingtonu na Floridi. Operaciju je vodio visoko kvalificirani kirurg s desetljećima iskustva dr. Ramon Vazquez.

Na konzultacijama prije operacije dr. Vazquez joj je preporučio da se operacijom spoje kosti u zahvaćenom području što je podrazumijevalo i rad ortopedskih kirurga koji bi napravili spajanje.

Međutim, u ključnom trenutku kada je dr. Vazquez trebao odstupiti, uočio je masu u zdjelici, proglasio hitnu situaciju i odlučio ukloniti bubreg pacijentici prije nego što dopusti svojim kolegama da nastave, piše Daily Mail.

Nakon operacije se ispostavilo da  dr. Vazquez nije vidio dvije magnetske rezonance koje je Maureen napravila prije operacije, a na kojima se vidjelo da ima srašteni zdjelični bubreg, rezultat benignog, ali neobičnog, porođajnog poremećaja.

Savefrom google.hr1Ahnaaa BouidrouAround the Web

Kada se Pacheco probudila iz anestezije, obaviještena je da su joj pogrešno uklonili bubreg.

Skandal je izazvao dvogodišnju pravnu bitku koja je u rujnu završila dogovorom. U ime naknade štete isplatili su Pacheco oko 500.000 dolara – ali nju sada čeka život s jednim bubregom, pri čemu postoji rizik od kroničnih bolesti bubrega, kao i zatajenja.

Liječničkoj komori na Floridi je podnesen zahtjev za oduzimanje radne dozvoledoktoru Vazquezu, ali do presude on normalno radi kao doktor u bolnici. Čak je u siječnju ove godine imenovan za Voditelja kirurgije u Medicinskom Centru Palm Beach Gardens.

Trenutačno još ima sve kirurške povlastice u centru Palm Beach Gardens, Medicinskom centru St Mary i bolnici Bethesda Memorial.- Samo zamislite da odete na manju operaciju leđa, produbite se iz anestezije i saznate da vam je kirurg nepotrebno odstranio bubreg – komentirao je ovu situaciju odvjetnik Pacheco, Donald J Ward.

Prije ovog događaja, dr. Vazquez nikad nije bio optužen za nesavjesni postupak, a njegovi odvjetnici tvrde da je u ovom slučaju bila odgovornost drugih članova medicinskog tima da obavijeste dr. Vazqueza da pacijentica ima zdjelični bubreg.

Zdravstveni odjel, međutim, nije siguran u ove tvrdnje te su javno obznanili da preispituju kako je dr. Vazquez mogao tako brzo pretpostaviti dijagnozu s tako dramatičnim posljedicama.

Dr. Vazquez, opći i kardiovaskularni kirurg, pozvan je na operaciju jer se postupak provodio kroz prednji dio njezinog tijela. U slučaju manjih poteškoća njegov zadatak je bio stvoriti nesmetani put do kralježaka, kako se ne bi oštetili neki od vitalnih organa.

U sličnim slučajevima uobičajeno je da opći ili kardiovaskularni kirurg obavi prvi dio operacije, koji može biti rizičan zbog svih vitalnih organa koji se tu nalaze, prije nego što se preda operaciju ortopedskom kirurgu kako bi ju dovršio.

Tijekom tog prvog dijela operacije je dr. Vazquez primijetio bubreg za koji je smatrao da je tumor. Pravni papiri upućuju na to da dr. Vazquez nije naručio biopsiju mase za koju je sumnjao da je tumor, što je uobičajena procedura u ovakvim slučajevima.

Njegov odvjetnik je izjavio da krivnja pada na bolnicu Wellington Regional jer nitko od osoblja nije obavijestio dr. Vazqueza da pacijentica ima zdjelični bubreg.

Srašteni zdjelični bubreg

Srašteni zdjelični bubreg  je jedna od anomalija podvostručenja bubrega kad prekobrojni sabirni sustavi mogu biti jednostrani ili obostrani i mogu zahvaćati bubrežnu nakapnicu i mokraćovode (dodatna bubrežna nakapnica, dvostruka ili trostruka nakapnica i mokraćovod), vrč ili ureteralno ušće.

Ovakav bubreg (poput palačinke) je puno rjeđi. Jedan bubreg, smješten u zdjelici, opslužuju 2 sabirna sustava i mokraćovoda. Ako postoji opstrukcija, potrebna je rekonstrukcija, piše MSD priručnik.