Home Crna kronika Trojica radnika smrtno stradali u razmaku od deset minuta

Trojica radnika smrtno stradali u razmaku od deset minuta

SHARE
Na području Srednjobosanske županije u srijedu su se u razmaku od samo 10 minuta dogodile dvije teške nesreće na radu prilikom kojih su život izgubila trojica radnika.

Dvadesettrogodišnji Sulejman Topić iz Gornjeg Vakufa i Dževad Čorbadžić (46) iz Bijelog Polja kod Mostara, radnici mostarske firme “Izgradnja Tojaga”, poginuli su u Gornjem Vakufu prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji kanalizacije na glavnoj gradskoj ulici, kada se na njih obrušila zemlja. Kako saznajemo, radnici su se u trenutku nesreće nalazili u kanalu dubokom tri metra, širine oko 1,8 metara. Jedan od njih je stajao, dok je drugi bio u sagetom položaju, kada se otisnula hrpa zemlje sa ruba kanala i zatrpala ih, prenosi Faktor.

Ostali radnici i druge osobe koje su se zadesile na mjestu događaja odmah su pritrčali kako bi ih izvukli, ali im je to uspjelo tek oko sat poslije. Odmah nakon što su izvučeni, radnici su prevezeni u hitnu službu, gdje je pokušana reanimacija, koja, nažalost, nije dala rezultat, te je liječnik mogao samo konstatirati smrt.

Samo deset minuta kasnije, na gradilištu u Vitezu se dogodila nesreća u kojoj je poginuo 40- godišnji Ivo Kozina iz Novog Travnika. Kako neslužbeno prenosi Faktor, Kozina je radio na postavljanju fasade na tržnom centru “FIS” u Vitezu kada je pao sa skele sa visine od oko šest metara. On je odmah nakon nesreće prevezen u bolnicu u Novoj Bili, gdje je, uslijed zadobivenih teških tjelesnih ozljeda, preminuo. Iz Tužiteljstva Srednjobosanske županije kazali su da su dežurni tužitelji upoznati sa obje nesreće, te da su pokrenute istrage.

– Naložena je obdukcija svih nastradalih kako bi se utvrdio točan uzrok smrti, a poduzimaju se i druge istražne radnje s ciljem otkrivanja okolnosti pod kojima su nastradale navedene osobe, kazali su iz Tužiteljstva.

Dan žalosti

Odlukom općinskog načelnika Seada Čauševića 9. studeni je proglašen Danom žalosti na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Povod za donošenje odluke je nesreća u kojoj su smrtno stradali radnici mostarske firme “Izgradnja Tojaga” Sulejman Topić (23) iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Dževad Čorbadžić (46) iz Mostara. Na Dan žalosti u ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima neće se održavati programi kulturnog i zabavnog karaktera.