Home Gospodarstvo Od naplate boravišnih pristojbi i članarina do novih radnih mjesta

Od naplate boravišnih pristojbi i članarina do novih radnih mjesta

SHARE

Turizam je, bez sumnje, velik, ujedno i neiskorišten potencijal Bosne i Hercegovine. Izuzetak nije ni Srednjobosanska županija koja turistima ima što ponuditi, od planinskog turizma i mnoštva prirodnih ljepota i znamenitosti do brojnih kulturno-povijesnih spomenika i vjerskih ustanova među kojima su i drevni franjevački samostani u Kreševu i Fojnici, inače među najstarijim u Bosni i Hercegovini.

Vjerske manifestacije

Dio ponude svakako su i velike vjerske manifestacije, hodočašća sv. Ivi u Podmilačje, Ajvatovica, ali i manifestacije poput Sajma minerala i kristala koji se već 15 godina održava u Kreševu i jedini je sajam ove vrste u cijeloj državi. Upravo se u Podmilačje svake godine na blagdan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, okupe tisuće hodočasnika iz cijele BiH, ali i regije. No, u turističke potencijale valja ulagati, zaštititi ih te promovirati kako bi gospodarstvo imalo koristi od turizma. S ciljem razvoja turizma u kojem značajnu ulogu igraju dobro organizirane i uređene turističke zajednice, Sabor Srednjobosanske županije krajem rujna usvojio je Nacrt zakona o turističkim zajednicama Srednjobosanske županije. Uz Nacrt, usvojen je i zaključak o organiziranju javne rasprave u roku od 60 dana. Prigoda je to svima koji žele dati svoj doprinos razvoju turizma u ovoj županiji Federacije Bosne i Hercegovine da svojim prijedlozima daju doprinos dobivanju što kvalitetnijeg teksta zakona. Za organiziranje javnih rasprava zaduženo je Ministarstvo gospodarstva Srednjobosanske županije, a bit će provedene u regijama Lašvanskoj, Lepeničkoj i Vrbaskoj.

Reguliranje važnih oblasti

Za Lašvansku regiju koja obuhvaća područje općina Travnik, Vitez, Novi Travnik i Dobretići, javna rasprava će se održati u utorak 6. studenoga s početkom u 11 sati u dvorani Općine Travnik. Datum i mjesto održavanja rasprave za Vrbasku regiju, odnosno općine Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje, Donji Vakuf i Jajce, jest 7. studenoga u dvorani Općine Bugojno dok je domaćin javne rasprave za općine Lepeničke regije Kiseljak. Rasprava za općine Kiseljak, Kreševo, Fojnicu i Busovaču održat će se u četvrtak 8. studenoga u dvorani Općine Kiseljak s početkom u 11 sati. Od novoga Zakona o turističkim zajednicama, ističu predlagatelji, očekuje se da uredi rad turističkih zajednica, županijske, kao i općinskih te regulira niz drugih oblasti važnih za razvoj turizma, od naplate boravišnih pristojbi i članarina koje znače i veća ulaganja u turizam čiji bi razvoj i u Srednjobosanskoj županiji bez sumnje otvorio nova radna mjesta. Da potencijala u turizmu na ovom području Federacije BiH itekako ima, potvrđuje stalni rast broja turista.

Večernji list