Home Društvo Čitluk dobiva svoje sudske policajce

Čitluk dobiva svoje sudske policajce

SHARE

Prema dopunjenom pravilniku o ustroju Sudske policije, u Odjelu Sudske policije sudova u Tuzlanskoj županiji, sa sjedištem u Tuzli, Odjelu Sudske policije sudova u Unsko-sanskoj županiji, sa sjedištem u Bihaću, i Odjelu Sudske policije sudova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, sa sjedištem u Mostaru, formiraju se nove postaje Sudske policije kao unutarnje organizacijske jedinice u koje će se preraspodijeliti službenici Sudske policije, a sve iz razloga formiranja i početka rada novih općinskih sudova ili njihova premještaja u nove objekte, piše Večernji list BiH. Riječ je o sudovima u Čitluku, Srebreniku i Bihaću.

Sukladno ovoj reorganizaciji, u Odjelu Sudske policije sudova Federacije BiH bit će raspoređen 61 službenik Sudske policije. U Odjelu Sudske policije sudova u Sarajevskoj županiji ubuduće će biti 70, u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj po 85, a u Unsko-sanskoj županiji 52 službenika Sudske policije

U Odjelu Sudske policije u Srednjobosanskoj županiji planiran je raspored 52, u Hercegovačko-neretvanskoj 49, dok je u Zapadnohercegovačkoj županiji predviđeno 27 sudskih policajaca. Najmanje sudskih policajaca bit će raspoređeno u odjelima Sudske policije u Hercegbosanskoj (25), Posavskoj (25) i Bosansko-podrinjskoj županiji (20).

Važno je da se ukupan broj od 580 službenika Sudske policije u Federaciji BiH ne mijenja, što znači da će se popuna novih organizacijskih jedinica obaviti unutarnjom preraspodjelom službenika. Sigurnost pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih dužnosti predstavlja ozbiljan sigurnosni izazov zbog čega se, kako se navodi u obrazloženju reorganizacije, ukazala i dodatna potreba za uspostavom novih organizacijskih jedinica i radnih mjesta u unutarnjoj organizaciji Sudske policije.

Sudska policija Federacije BiH zakonski je nadležna za potrebe sudova i tužiteljstava u ovom entitetu osiguravati informacije, dovoditi svjedoke, osumnjičene, optužene ili vještake, uhićivati osuđene i osobe kojima je određena mjera pritvora te održavati red u sudnici i prostorijama tužiteljstva. Nadležna je i za sigurnost nositelja pravosudnih dužnosti i zaposlenika u pravosudnim institucijama, sigurnost zgrada pravosudnih institucija, osiguranje nazočnosti pozvanih svjedoka i zaštitu svjedoka, sprovođenje osuđene osobe u zatvor, pretresanje stana i osoba, privremeno oduzimanje predmeta, provedbu naloga u vezi s osiguranjem izvršenja sudskih odluka, kao i provedbu drugih naloga pravosudnih institucija za poduzimanje radnji kojima se osigurava uspješnost vođenja odgovarajućeg postupka.

Ove poslove Sudska policija izvršava za Ustavni sud Federacije BiH, Vrhovni sud FBiH, Tužiteljstvo Federacije BiH, deset županijskih sudova, deset županijskih tužiteljstava, 30 općinskih sudova i 13 odjela općinskih sudova.