Home Zanimljivosti Znate prepoznati lažljivca? Evo kako ga možete ‘natjerati’ da počne govoriti istinu

Znate prepoznati lažljivca? Evo kako ga možete ‘natjerati’ da počne govoriti istinu

SHARE

Kao što je već poznato, lako je otkriti kada nam netko ne govori istinu. Skretanje pogleda, isprepletanje prstiju, a ponekad i pogled u gornji desni kut znače da nam naš sugovornik vrlo vjerojatno laže, ali sada je poznato kako ih u tome spriječiti.

Najnovije istraživanje sa Sveučilišta u Tampereu pokazalo je, naime, da nas održavanje kontakta očima može učiniti iskrenijima.

U svakodnevnom životu, često smo se nalazili u situacijama kada nismo bili sigurno govori li nam netko istinu. Tada bismo osobu instinktivno pogledali u oči, a nedavno studija otkrila je da je kontakt očima u tim situacijama zaista koristan, piše Science Daily.

Naime, grupa psihologa je pred sudionike istraživanja stavila zanimljiv zadatak – igru laganja, tj. govorenje neistina svojim suparnicima.

Igra se odvijala putem računala, a sastojala se od dva dijela. U prvome, sudionici su gledali prema donjem dijelu zaslona, a u drugom svog su suparnika gledali direktno u oči. Ispostavilo se da je kontakt očima smanjio razinu laganja u igri, prenosi Slobodna Dalmacija.

– Ovo je prva studija koja je pokazala efekt kontakta očima s drugom osobom i to ne mjerenjem bilo kojeg oblika neiskrenosti već samog laganja – istaknuo je Jonne Hietanen, autor studije.