Home Društvo Papin vizitator za Međugorje pozdravio Karlovčane

Papin vizitator za Međugorje pozdravio Karlovčane

SHARE

Nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator za Međugorje, kazao je jučer prigodom posjeta karlovačkih HDZ-ovaca Međugorju: “Svaki dan smo zadivljeni brojnim obraćenjima koja se događaju u Međugorju” te dodao: “Dobro nam došli.

Srdačno vas želim pozdraviti od srca na vašem hodočašću u Međugorju i za vrijeme vašeg boravka ovdje. Došli ste kući. Ovdje vas čeka Majka. Ona je Majka Božja. Marija je majka, također i kraljica neba i zemlje. Ona je majka svih nas. A Crkva je zove Majkom Crkve. Kako je Gospa rodila Isusa, tako je rodila i Crkvu. I kada imamo tu svijest da je Međugorje očeva kuća, Majčina kuća, onda se ovdje možemo osjećati dobro”. Molitva i pomirenje Inače, ovog vikenda Međugorje je duhovna oaza karlovačkih HDZ-ovaca, njihovih simpatizera i prijatelja.

Naime, njih oko 2300 stiglo je na duhovnu obnovu u ovo hercegovačko mjesto, a doveo ih je predsjednik HDZ-a Karlovačke županije Damir Jelić, inače bivši gradonačelnik i župan karlovački. Hoser je hodočasnicima govorio i o tri važne točke u Međugorju, a to su crkva sv. Jakova, brdo Križevac i Brdo ukazanja. Jelić je nastavio tradiciju dolaska HDZ-ovaca u Međugorje koju je započeo njegov prethodnik Ivan Vučić, koji je još 2009. i 2012. vodio hodočasnike u Međugorje. Treći je ovo put da dolaze u svjetski poznato marijansko svetište. Posjet mjestu molitve i pomirenja ima samo duhovni karakter, bez ikakvih političkih konotacija. U njegovu mandatu se 2014. išlo na hodočašće u svetište crkve hrvatskih mučenika u Udbinu. U Međugorju su smješteni u tridesetak hotela, motela, pansiona i prenoćišta.

Došli su u organizaciji stranke autobusima, a velik broj i osobno privatnim vozilima. Hodočasnici su sudjelovali u dolasku sa 100 do 10.000 kuna, ovisno o financijskome statusu te o sredstvima posljednjeg hodočašća i članarine stranke. Hodočasnici iz Karlovca u Međugorje su stigli u kasne sate petka. U subotu jutro pohodili su Križevac i sudjelovali na molitvi križnog puta koju je predmolio fra Radovan Ćorić iz Karlovca. Križni put je protekao u velikom miru i molitvi. Osjetio se na licima hodočasnika duh veselja i mira, radosti. Primijetili smo kako hodočasnici ističu da su osjetili unutarnji mir i zadovoljstvo. Potom su bili na ispovijedi, misnom slavlju, pričesti i klanjanju u međugorskoj crkvi sv. Jakova. U poslijepodnevnim satima nakon zajedničke fotografije za uspomenu obratili su im se Henryk Hoser, posebni Papin izaslanik i apostolski vizitator za župu Međugorje, te međugorski župnik fra Marinko Šakota. Danas imaju slobodno prijepodne kada će pohoditi Brdo ukazanja te sudjelovati na misi. Navečer se vraćaju kući, tako da su u Međugorju prespavali samo jednu noć.

Glede posjeta Međugorju, jedna od hodočasnica nam je kazala kako svi mole za cijelu Hrvatsku i njezine stanovnike. Zastupljene su skoro sve općinske i gradske organizacije, kao što je to bilo i prethodna dva puta. Koriste prigodu, kažu, pa javno zahvaljuju domaćinima u Međugorju “koji su nas, kao i prethodna dva puta, ugostili te nam izašli u susret i umanjili cijenu noćenja”. – Sama svrha i cilj ovog hodočašća najbolje se mogu prepoznati u Statutu HDZ-a: Hrvatska demokratska zajednica je narodna i stožerna državotvorna stranka koja promiče hrvatske nacionalne interese, domoljublje te tradicionalne, demokršćanske i univerzalne humanističke vrijednosti – kažu u čelništvu karlovačkog HDZ-a.

Zahvala domaćinima Posebno su zahvalili domaćinima što su prepoznali njihov dolazak i izišli im u susret sa simboličnim cijenama. Zahvaljuju i svim dragim prijateljima iz ZHŽ-a te posebno HDZ-u općine Ljubuški. I u budućnosti će ŽO HDZ-a organizirati hodočašća.