Home Gospodarstvo Zato su najjači: Njemačke tvrtke lani su uložile 68,6 milijardi eura u...

Zato su najjači: Njemačke tvrtke lani su uložile 68,6 milijardi eura u istraživanje

SHARE

Njemačke kompanije prošle su godine povećale ulaganja u razvoj i istraživanje za 9,3 posto, na 68,6 milijardi eura, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje udruženja za obrazovanje i istraživanje sa sjedištem u Essenu.

Njemačko udruženje Stifterverband fuer die Deutsche Wissenschaft objavilo je da su podaci, prikupljeni i obrađeni za potrebe ministarstva istraživanja, preliminarni, a konačni bi rezultati, podijeljeni po sektorima, trebali biti objavljeni na proljeće iduće godine.

Kompanije su u prošloj godini zaposlile gotovo 20 tisuća novih zaposlenika na poslovima u segmentu istraživanja i razvoja, čime je njihov ukupan broj dosegnuo 432 tisuće, pokazalo je istraživanje.

Prema izračunu autora, snažan rast ulaganja u istraživanje i razvoj zabilježen je na sveučilištima i u državnom sektoru.

“Ukupni bi udio izdvajanja za razvoj i istraživanje u njemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP) za 2017. godinu mogao tako provizorno iznositi 3,02 posto”, ističu autori istraživanja.

“Nove brojke njemačkog udruženja pokazuju snažnu suradnju poduzetnika i državnog sektora u području istraživanja i razvoja”, zaključuje njemačka ministrica istraživanja Anja Karliczek prema priopćenju udruženja.

Istraživanje se temelji na rezultatima ankete koja je obuhvatila 26 tisuća kompanija.