Home Društvo Od 50 medicinskih sestara 45 konobari

Od 50 medicinskih sestara 45 konobari

SHARE

Hrvatsku je od ulaska u EU napustilo 1000 medicinskih sestara i kronično ih nedostaje – od 8 do 12 000. Koliki je to problem, pokazuje i primjer s jedinice intenzivnog liječenja Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, gdje su zbog nedostatka medicinskih sestara privremeno smanjili broj kreveta. Na tom odjelu sestre moraju biti posebno educirane i ne može ih bilo tko zamijeniti, piše HRT.

Problem nedostatka medicinskih sestara imaju i u Općoj bolnici Pula. Sestre i tehničari gotovo si ne mogu priuštiti odlazak na bolovanje jer preostali radnici moraju dobro potegnuti da se ne osjeti nedostatak, kaže ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hristić.

Naglasila je da iako već pet godina nemaju problem s dobivanjem suglasnosti za zapošljavanje medicinskih sestara, za ta mjesta jednostavno ne postoji interes. Od 50-tak medicinskih sestara koje se školuju u Puli, u struci se zaposlilo njih 5, a ostalih 45 konobari. Ovdje treba napomenuti da je bazična plaća srednje medicinske sestre u bolnici 4 i pol tisuće kuna, rekla je.

Sa zagrebačkog KBC-a od početka hrvatskog članstva u Europskoj uniji do jučer otišlo je 378 sestara, otkrila je Marija Orlić Šumić, magistra sestrinstva i glavna sestra KBC-a Zagreb. U bolnici ih trenutačno nedostaje 300, ali sigurnost bolesnika nije ugrožena, kaže, jer je osoblje naučeno raditi u svim uvjetima. Svaki mjesec imaju natječaj, ali nikada dovoljno kandidatkinja.

Za Anicu Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara sve se to događa zbog dugogodišnje nebrige o zdravstvenom kadru, pogotovo o medicinskim sestrama. Godinama govorimo o nedostatku, ponavljamo brojke, imali smo i zabranu zapošljavanja, srećom sada se može zapošljavati, samo što nemamo koga. Ljudi su iscrpljeni, EU je otvorio vrata, plaće ondje su najmanje tri puta veće – oko 684 eura je prosjek plaće u Hrvatskoj, u Luksemburgu su oko 3 i pol tisuće eura, naglašava Prašnjak.

Povećanje od tri posto koje im se nudi, kaže, neće prihvatiti i poručuje da Vlada treba odlučiti što je nacionalni interes u Hrvatskoj u sustavu zdravstva i hoće li građanima osigurati dostojanstvenu zdravstvenu skrb.