Home Kultura Tropletovi dani kulture: U Mostaru predstavljene knjige Ante Čuvala

Tropletovi dani kulture: U Mostaru predstavljene knjige Ante Čuvala

SHARE

U okviru Tropletovih dana kulture 2018 u Hrvatskom domu H. S. Kosača u Mostaru HKZ Troplet organizirao je „Susret s autorom“ prilikom kojeg je prestavljen prof. dr. Ante Čuvalo i njegove tri izuzetno vrijedne knjige koje je objavio ove godine.

”Knjiga Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.)” je nastala na temelju arhivskih materijala mjesnih narodnih odbora koji su nađeni u podrumu općinske zgrade u Ljubuškom. Knjiga ima 502 stranice i podijeljena je u 4 dijela. U prvom dijelu, govori se o između ostalog o dolasku partizana u ljubuška sela (Eto ih!), o životu na kartice, odlascima na branje kukuruza, smicanju koza, o uzgoju pamuka i kikirikija, prisilnim otkupima, prisilnom radu, seljačkim radnim zadrugama, kontroli duhana, raznim porezima i nametima, predvojničkoj, komisijama, evidentičarima, popisima svega i svačega, zborovima i mitinzima. Drugi dio sadrži, između ostaloga, razna odobrenja, dozvole, potvrde, kazne i progone, popise i slično. U trećem dijelu su prijepisi izabranih dokumenata a u četvrtom preslika istih.

Knjiga ”Croatian Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru)” ima 94 stranice, te uz predgovor sadrži popis pobijenih hrvatskih katoličkih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca u 20. stoljeću. Autor navodi da su „crkveni ljudi“ stradavali i drugim narodima u Europi u II, svjetskom ratu i poslije ali nigdje u toj mjeri kao Hrvati. U nacističkoj Njemačkoj 220; Istočnoj Njemačkoj 110; Slovenija 220; Poljska 187 svećenika; Slovačka 14; Mađarska “oko deset”; Albanija 67, a među Hrvatima ih je pobijeno blizu 700.

Knjiga je napisana na engleskom jeziku i namijenjena svjetskoj javnosti a posebno onima koji proučavaju hrvatsku povijest ili/i dolaze na naše prostore pa se žele upoznati s hrvatskom prošlošću.