Home Zanimljivosti KAKO U PORUKAMA PREPOZNATI LAŽLJIVCA? Uočite li neki od ovih osam znakova,...

KAKO U PORUKAMA PREPOZNATI LAŽLJIVCA? Uočite li neki od ovih osam znakova, druga strana vam sigurno mulja

SHARE

Da netko nije iskren, moguće je uočiti u njegovu govoru tijela, ali treba biti pravi maher to zaključiti tijekom dopisivanja. Nemoguća misija, reklo bi se. Ipak, postoje suptilni znakovi u tom načinu komunikacije. Stručnjakinja za dejtanje Louanne Ward navela je osam situacija u kojima postoji velika mogućnost da vam druga strana laže.

Nejasni odgovori

Ako vam osoba piše nešto poput “nisam siguran”, “vjerojatno”, “možda”, to bi mogla biti crvena zastavica da nešto ne štima. Pitate li nekoga: “Kako si? Želiš li da se nađemo”, a on vam odgovori: “Dosta sam zaposlen danas, ne znam kad ću završiti, mislim da ću vjerojatno ići ranije u krevet.”

Mijenjanje teme

Ako postavite izravno pitanje tipa “Što si radio sinoć?”, a dobijete odgovor: “Ništa posebno. Bio sam na piću s frendovima. Sjećaš li se knjige o kojoj je govorila XY osoba prošli tjedan?”, prilično je sigurno da vas osoba diverzijom želi zbuniti i skrenuti vam pozornost s onoga što vas zanima.

Previše vremena za kratak odgovor

U današnjim aplikacijama za dopisivanje jasno se vidi kada je poruka viđena i kada osoba s druge strane tipka. Akojoj treba dugo da vam odgovori, možda je jednostavno u gužvi – a možda i smišlja laž.

Izostavljanje osobnih zamjenica

Zamjenice poput “ja”, “mi”, “moj” i “naš” lažljivci izbjegavaju jer ne žele previše personalizirati poruku.

Napuštanje chata nakon pitanja

Ako netko jednostavno nestane nakon što je pročitao poruku, opet može značiti da je zauzet. Ali, sljedeći put kad se vrati i odgovori vam nevezano uz vaše pitanje, vjerojatno izbjegava tu temu.

Komplimenti i empatija

Lažljivac može reći nešto tipa: “Ne znam kada ću završiti, ovaj klijent ne zatvara usta. Najradije bih proveo dan s tobom jer me ti uvijek usrećuješ.” Nemojte se previše zanositi jer je odgovor suviše nejasan.

Previše nevažnih detalja

Ako vas osoba zatrpava s previše nebitnih stvari koje uopće niste pitali, možda vas pokušava navesti na pogrešan trag. Poruka ovoga tipa može glasiti: “Kolega i ja smo išli na večeru, bili smo jako gladni i našli smo restoran s jeftinom klopom. Znaš koliko košta odrezak? Bilo je fino, ali imali su puno gostiju pa se oduljilo.”

Obrambeni stav

Ako se netko osjeća napadnuto običnim pitanjem, to često znači da se za nešto opravdava jer osjeća krivnju. Fraze korištene u ovakvom načinu dopisivanja uključuju: “ako baš moraš znati”, “da budem iskren”, “zapravo ti hoću reći” i sl.