Home Zanimljivosti NAJDIRLJIVIJA PRIČA KOJU ĆETE DANAS PROČITATI Mala Dubrovkinja se odrekla duge kose...

NAJDIRLJIVIJA PRIČA KOJU ĆETE DANAS PROČITATI Mala Dubrovkinja se odrekla duge kose kako bi je nosili oni koji je nemaju (FOTO)

SHARE
Niti jedno srce nije i ne može biti čisto, nevino i veliko kao ono dječje, a to pokazuje i primjer iz Dubrovnika. Riječ je o maloj Toniji, šestogodišnjakinji koja se odlučila odreći svoje duge kose kako bi se od nje izradila perika za djevojčice koje su izgubile kosu zbog malignih oboljenja. U tome je podržala njena majka Marija Šoš Butigan znajući kako je njena kćer samoinicijativno odlučila napraviti jednu zaista lijepu i dirljivu gestu.

“Prije nekoliko dana sam gledala portale i vidjela sam priču o terapeutkinji koja radi s djecom s posebnim potrebama. Riječ je zapravo o videoprilogu u kojem se pojavljuje terapeutkinja, a jedan od kadrova prikazivao je stol s nekoliko perika na lutkama. Vidjela je to i moja kćer,” kazala je Marija koja je prepričala kako je Tonija došla na ideju da pomogne djeci kojoj je pomoć potrebna.

Nakon što je ugledala stol s perikama, Tonija je postavljala pitanja oko toga što je to ustvari perika i zašto se one uopće izrađuju za djecu. Majka joj je objasnila kako je riječ o djeci koja nemaju kosu zbog bolesti.

“Zanimalo je hoće li im narasti kosa ponovno, kako se osjećaju zbog gubitka kose, je li im hladno… Kroz priču sam joj objasnila kako postoji mogućnost da se toj djeci pokloni kosa kako bi se napravile perike koje bi ta djeca nosila. Inače je jako plemenita i odmah je kazala kako bi i ona htjela pokloniti svoju kosu djeci koja su oboljela,” izjavila je Marija.

Nakon što je mala Tonija izrazila želju da odreže svoju dugu kosu i pokloni je, njena se majka raspitala o mogućnostima poklanjanja kose te je našla Facebook stranicu udruge Kosa ljubavi preko koje je Tonija vidjela fotografije djece koja su poklonila kosu, kao i sretne djece kojoj je kosa poklonjena, što je još više zainteresiralo za to da pomogne onima kojima je pomoć potrebna. Kako nije samo riječ o jednodnevnom hiru ni ideji koja će brzo proći njenu kćer, Marija se vrlo brzo i sama uvjerila.

“Tog dana kad smo trebale poći kod frizerke, Tonija je pošla na ples, nakon čega smo pošle u frizerski salon Beauty. I nakon plesa sam je pitala je li sigurna kako želi odrezati kosu kako bi je poklonila, jer sam mislila kako će se možda predomisliti, na što je ona kazala kako to želi napraviti pa mi je to bila još jedna potvrda kako je sigurna u svoju odluku. Prije odlaska u frizera sam kupila kartonski metar i vrećicu kako bismo bile sigurne kako je odrezana kosa dulja od 20 centimetara, što je minimalna duljina kod doniranja. I frizerka Luči se iznenadila, ali i oduševila idejom jer još nije imala slučaj da neko dijete inzistira na toj ideji, a uslugu nije htjela naplatiti jer je bila oduševljena gestom,” izjavila je Marija.

I dok brojna djeca jako teško podnose odlazak frizeru, Tonija je bila oduševljena kad je u ruke primila svoje odrezane vlasi duge 26 centimetara!

“Toniju to ništa nije pogodilo. Kazala je – baš super, pomoći ću nekome i netko će nositi moju dugu kosu. Sretna je što ima novu frizuru, ali i zbog prilike što će neka djevojčica koja je nema nositi njenu kosu,” kazala je Marija koja je kotaktirala udrugu Kosa ljubavi, no akcija je već bila obustavljena.

Kako njena Tonija ne bi bila razočarana, a sav trud uzaludan, Marija se povezala s riječkom udrugom Kosari koja također ima dosta donacija kose pa nove ne može primati jer svaka donacija košta više tisuća kuna. No, vjeruju kako će nadolazeće blagdansko razdoblje značiti i financijsku pomoć udrugama te kako će u dogledno vrijeme pokrenuti novu humanitarnu akciju. Stoga je majka Marija u kontaktu s udrugom koja će ih obavijestiti o novostima.

Dotad će mala Tonija čuvati svoju kosu kako bi je poklonila oboljeloj djevojčici i time je neizmjerno razveselila, a ova priča slobodno može poslužiti kao primjer drugima. Jer ono najvrijednije čemu roditelj može naučiti svoje dijete svakako je da ga veseli to što ima priliku pomoći i biti dobar čovjek.