Home Društvo Što je jučer na Susretu gospodarstvenika u Grudama rekao Zoran Tomić

Što je jučer na Susretu gospodarstvenika u Grudama rekao Zoran Tomić

SHARE
Šesti Susret gospodarstvenika u Grudama okupio je političku, gospodarsku, akademsku i svaku drugu snagu hrvatskog naroda u BiH, a na događaju je govorio i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, piše portal Grude.com.

Rektor je na početku pozdravio načelnika Ljubu Grizelja, predsjednika Općinskog vijeća Draženka Vranješa, bivšeg splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju, akademskog brenda Đuru Njavru, glavnu tajnicu HDZ-a BiH Miljanu Glamuzinu i druge uvažene goste.

Istaknuo se da je sretan što je ovdje prvi put.

– Sjetio sam se dvije stavke koje me vežu za grudsko gospodarstvo. Sve moje važne knjige, a napisao sam ih 15, od toga ih je 10 otiskao Grafotisak. Mladen Ćorluka mi je lijeva i desna ruka kada radim knjigu. S druge strane kupujem Violetine proizvode, to mi je domaća zadaća – kazao je u uvodu rektor Sveučilišta u Mostaru, donosi portal Grude.com.

Zatim je govorio o najvažnijoj obrazovnoj instituciji bosanskohercegovačkih Hrvata.

– Sveučilište u Mostaru prošlo je svoj proces integracije ove godine. Donijeli smo novu strategiju sveučilišta u Mostaru za idućih pet godina. Definirali smo četiri strateška područja, a jedno je odnos prema društvenoj zajednici. Kada spomenemo taj odnos, onda je činjenica da je jedan od osnivača sveučilišta i Zapadnohercegovačka županija, u kojoj su i Grude i zato se na tome zahvaljujem Grudama i čestitam na danu koji će doći – istaknuo je Tomić.

Rektor je zatim istaknuo da je u okviru strategije naglašen kao važan cilj odnos s gospodarstvom, piše portal Grude.com.

– U tu svrhu mi smo već imali jedan gospodarski forum u ovoj godini, a na proljeće pripremamo drugi gospodarski forum. Unutar suradnje i sinergije definirali smo više podciljeva. Nema sveučilišta modernog bez sinergije s njegovim gospodarstvom, a sveučilište i njegov rad moraju biti u službi gospodarstva. Brzo ćemo doći na tu razinu. Nema više konkurentnog znanja koje će proizvoditi profesori teoretirači, konkurentsko znanje se mora razvijati u sinergiji gospodarstva, društva, vlasti… to je naša sudbina, a to je i naša sreća. Sveučilište će uistinu u ovoj i u narednim godinama preuzeti onu ulogu koja mu pripada u društvu, ali će i povezivati sve one aktere koji trebaju biti povezani da stvorimo bolje društvo, učinkovitije društvo, konkurentno znanje i da se približimo što bolje Europi. To je naša zadaća i mi je razumijemo jako dobro. I zato ćemo u sinergiji vlasti gospodarstva i akademske zajednice tražiti nove putove iskoraka, našu novu snagu i našu konkurentnost ne samo u BiH, Hrvatskoj, zemljama okruženja, nego i prema Europi. U tom duhu htio sam poručiti da je Sveučilište svjesno svih procesa da u vama vidi strateške partnere i da se nadam da ćemo u narednom razdoblju naći najbolje modele kako to strateško partnerstvo pretvoriti u prave rezultate – istaknuo je prof. dr. Zoran Tomić.