Home Društvo Danas je proslavljen dan Općine Grude, Čović počasni građanin, govorilo se kako...

Danas je proslavljen dan Općine Grude, Čović počasni građanin, govorilo se kako se u Grudama dogodila najvažnija stvar za bh. Hrvate, čestitku poslao i Bandić

SHARE
U povodu Dana općine Grude i Dana Hrvatske zajednice Herceg Bosne titulu počasnog građanina ove općine danas je dobio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Dragan Čović.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Trgu hrvatskih branitelja u Grudama počela je svečana sjednica u grudskom kinu, na kojoj je predsjednik Općinskog vijeća Grude Zdravko Vranješ istaknuo kako je ova općina ispunila preko 90 posto planova.
Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj osvrnuo se na planove općinskog vodstva za naredno razdoblje te podsjetio na povijesne okolnosti.
”Povijest je odredila povlasticu općini Grude te je 18. studenoga ovdje osnovana Hrvatska zajednica Herceg Bosna”, rekao je Grizelj.
Podsjetio je da se Hrvati 18. studenoga prisjećaju i žrtve Vukovara i Škabrnje, a osvrnuo se i na protekle opće izbore u BiH istaknuvši potporu koju je Čović u Grudama dobio.
”Na prošlim općim izborima kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobio je preko 90 posto glasova u Grudama i građani su na taj način pokazali što misle o Čoviću, stoga je na nas pala lagana zadaća dodjele ove nagrade danas”, kazao je Grizelj.
U ime općina i gradova sa značajnom hrvatskom većinom u BiH prisutnima se obratio načelnik Čapljine Smiljan Vidić koji je kazao da se upravo u Grudama dogodio najvažniji datum za bosanskohercegovačke Hrvate, odnosno osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne.
”Kasnije se ispostavilo da tamo gdje nije bilo Herceg Bosne, Hrvati nisu ni opstali”, rekao je čapljinski načelnik.
Odbor za dodjelu javnih priznanja u Grudama odlučio je da će se Ružici Šimić (1953.) posthumno dodijeliti nagrada.
Šimić je bila djelatnica grudskog Doma zdravlja gdje se istaknula humanim radom i odnosom prema ljudima u Domu zdravlja i Crvenom križu u Grudama, a u njezino ime nagradu je primila njezina sestra, časna sestra Nevenka Šimić.
U pozdravnom govoru nakon dodjele titule počasnog građanina, Čović je prisutnima čestitao Dan općine i Dan Herceg Bosne te rekao da svi mogu biti ponosni na grudske uspjehe.
”Neka nam bude na ponos da i u narednom vremenu od jedne male sredine u srcu Hercegovine izgrađujemo općinu koja može biti na ponos svima nama”, rekao je Čović.
Istaknuo je kako se Grude mogu razvijati u općinu koju neće biti potrebno napuštati zbog egzistencijalnih problema.  ”Tamo gdje smo mi, živi se dobro i može se živjeti još bolje”, izjavio je Čović te zahvalio svima koji su pokrenuli projekt uspostave Herceg Bosne, piše Bljesak.info.
Inače, danas je i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić uputio je čestitku svojim Gruđanima povodom Dana općine Grude.
Milan Bandić za Grude.com: Želim da moj GRUDSKI kraj bude još razvijeniji i bogatiji

 

U poruci, poslanoj na adresu portala Grude.com, Bandić je čelništvu Općine i svim žiteljima čestitao Dan općine.

– Sa željom da vaš i moj grudski kraj bude još razvijeniji, prosperitetniji i bogatiji te da bude još kvalitetnije mjesto za življenje i poslovanje – poručio je Bandić za Grude.com.

Vjeruje da će se u tome i uspjeti.

– Budući da sam stasao u ovome podneblju i da dobro poznajem mentalitet naših ljudi, njihovu upornost, marljivost i predanost zajednici, znam da smo kadri suočiti se sa svakim problemom i premostiti bilo kakvu prepreku. Stoga s vjerom u naše zajedništvo želim da i ovaj dan bude poticaj uspješnom ostvarenju svih zacrtanih ciljeva i općinskih projekata – poručio je prvi čovjek glavnog grada svih Hrvata, piše Grude.com