Home Nekategorizirano Šokantne ispovijesti žena nakon tretmana botoksom: “Mrvili su mi se zubi. Ispala...

Šokantne ispovijesti žena nakon tretmana botoksom: “Mrvili su mi se zubi. Ispala mi je polovica kose”

SHARE

Svakodnevno ga koriste milijuni. Funkcionira tako da blokira vezu između živca i mišića, pa mišići više ne mogu raditi.

U Americi je zabilježeno više od 30 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu s injekcijama botulinskog toksina.

Proizvođač je isplaćivao milijunske odštete, udruge za zaštitu potrošača prosvjedovale su, pa izborile da na bočici stoji – kosturska glava.

U Europi oznake nema, a iako je na HALMED-ovim stranicama popis nuspojava podugačak, u praksi se o njima ne govori.

“Doživjela sam trnjenje usana, jezika, oduzimanje ruku, trnjenje nogu, tremore. Počela sam vrištati. Znala sam da umirem. Zadnjim atomima snaga nazvala sam liječnika i rekla da se nešto događa, da mi se oduzimaju noge, tada više nisam mogla ni govoriti. Trzala sam se. Cijelo mi je tijelo poskakivalo, dakle kao da se radi o konvulzijama”, potresna je priča jedne od sugovornica, mlade znanstvenice u Zagrebu.

Bio joj je to četvrti posjet doktoru za ljepotu, a pola sata nakon injekcije – osobu koja je bila zauvijek je izgubila.

“Ubrzo sam počela čuti tutanj u glavi, vrućinu u glavi, udarac u prsa, nemogućnost disanja pa jedno 15-ak simptoma koje nikada nisam osjetila. Pet minuta bilo je tako, pet minuta bilo je dobro i opet 5 minuta napadaj”, priča.

Stanje joj se iz dana u dan pogoršavalo, medicinska se dokumentacija množila, a liječnici su je uvjeravali da joj nije ništa.

“Izgubila sam 10 kilograma u mjesec dana, prekrila sam se ranama. Mrvili su mi se zubi. Ispala mi je polovica kose. Ja sam gotovo u cijelosti izgubila vid na jedno oko”, priča.

Smogla je snage i sama krenula u istraživanje. Bila je uvjerena da je njezino stanje posljedica injekcije botoksa.

Uz pomoć liječnice, na Facebooku se povezala s ljudima koji imaju iste simptome i shvatila je da nije sama, a jedna od žrtava ima i dokaz da joj je nakon dugo vremena botulinski toksin pronađen u krvi. Krv je testirana u poljskom nacionalnom veterinarskom institutu, a nitko drugi u Europi, tvrdi, taj test nije htio napraviti.

“Kako je moguće da je lijek dopušten, a nije napravljena farmakokinetička studija, da se ne zna što se s botulinomskim toksinom događa u tijelu, odnosno kad se izlučuje, kako se izlučuje i izlučuje li se uopće”, kaže znanstvenik Zdravko Lacković, a isto su za Provjereno potvrdili i iz HALMED-a.

Unatoč tome, u nekoliko poliklinika s kojima je kontaktirala ekipa Provjerenog tvrde da  je postupak potpuno siguran.