Home Zanimljivosti POKAJNIK NA SUĐENJU EL CHAPU SABLAZNIO PRIČOM NA SUDU

POKAJNIK NA SUĐENJU EL CHAPU SABLAZNIO PRIČOM NA SUDU

SHARE

Kako je funkcionirao najveći narkokartel na svijetu Sinaloa kartel otkrio je jedan od bivših visoko pozicioniranih vođa kartela Jesús Zambada García na suđenju svojem šefu Joaquínu “El Chapo” Guzmánu u New Yorku.

Brat mu vodi kartel

Zambada je bio glavni računovođa kartela više od 15 godina rekao je kako su njegov brat Ismael ‘El Mayo’ Zambada i Guzman bili glavni u Sinaloa kartelu. Ismael Zambada za kojeg se vjeruje da vodi jednu od najsmrtnosnijih organizacija se smatra da je bio glavni organizator izdaje zbog koje je Guzman završio u zatvoru.

Zambada je ključni svjedok koji je prihvatio svjedočiti za državu nakon što je uhićen 2008. godine zbog trgovine drogom nakon čega je izručen SAD-u gdje je priznao krivnju.

Bivši računovođa kartela i jedan od njegovih vođa priznao je kako je on organizirao transport helikopterom nakon što je Guzman pobjegao iz zatvora 2001. godine. Razgovarao je u više navrata s El Chapom, te je imao informacije o funkcioniranju kartela jer je to saznao od svojeg brata koji sada vodi Sinaloa kartel.

Photo by ALFREDO ESTRELLA / AFPFoto: ALFREDO ESTRELLA / AFP

“Bio sam u kartelu”

“Bio sam visokopozicionirani član kartela,” istaknuo je Jesús Zambada García na suđenju. “Moj brat i Guzman su bili jedni od četvorice koji su vodili kartel, dok sam ja s drugom trojicom bio pod-vođa. Ispod nas su radili ljudi diljem Meksika koji su morali se pobrinuti za sve i radnici”, piše The Guardian. 

Zambada je otvoreno govorio o saveznicima koje je kartel imao u lokalnoj policiji. Kao primjer naveo je pošiljku kokainu koju su od Kolumbije do Chiapasa čivali zaposlenici ureda državnog tužitelja i federalne policije.

Kako je kartel funcionirao?

Svjedočenje je postalo posebno zanimljivo kada je Zambada počeo objašnjavati kako je kartel funkcionira. Naime, vođe kartele bi ulagali vlastiti novac kako bi investirali u pošiljke kokaina iz Kolumbije. Pošiljke su uobičajno imale oko 30 000 kilograma. Zambada je radio s pošiljkama zloglasnog narco-baruna Juan Carlosa Ramizera ‘La Chupeta’ koji je u međuvremenu osuđen u SAD-u.

Sinaloa kartel bi podijelio zaradu sa svojim kolumbijskim dobavljačima, što se promijenilo kako je cartel povećavao svoj dio. Vođe kartela, među kojima je bio i njegov brat i Guzman, i pod-vođe bi investirali kako bi ojačali kartel, te kako bi u slučaju gubitka pošiljke izgubili nešto investiranog kapitala, no ne previše.

Zarada od 195 milijuna

Različite destinacije u SAD-u uključivale su različine iznose troškova, ali i potencijalnu zaradu. Na primjer, pošiljka u Los Angeles bi se prodala na ulici za 20 tisuća dolara po kilogramu s troškovima transporta od 7 tisuća, što znači da bi članovi Sinaloa kartela bi za pošiljku od 15 tisuća kilograma zaradili 13 tisuća dolara po kilogramu što znači da bi ukupna zaradila 195 milijuna za kartel. A svaki od ‘investitora’ zaradio bio 39 milijuna dolara.

Kada su ga tužitelji pitali koliko je bila vrijednost pošiljki u godini, Zambada je samo odgovorio: “Milijarde”.

Način transporta

Istaknuo je kako se većina zarade vraćala u Meksiko kako bi bila investirana u druge pošiljke.

Zambada je ustvrdio kako je tranport kokaina iz Kolumbije dolazio u malim avionima, velikim pa čak i korištenjem komercijalnim rutama, a transport je uključivao i ribarske brodove kao i trgovačke. Međutim, omiljeni oblik transport je bio kamion koji je prenosio plin jer bi on imao posebne odjeljke za kokain što bi otežalo njegov pronalazak, piše The Guardian.