Home Crna kronika “SAM BOG IH JE SAČUVAO” Ispovijest spasioca koji je izvlačio vojnike iz...

“SAM BOG IH JE SAČUVAO” Ispovijest spasioca koji je izvlačio vojnike iz auta koji su potpuno SMRSKALI BALVANI (FOTO)

SHARE

Sam Bog ih je spasio, sreća je bila na njihovoj strani. Vozilo je bilo zgnječeno, a pripadnici vatrogasno-spasilačke službe su morali da ga sijeku kako bi izvukli četvoricu vojnika.

Ovako je za Blic započeo priču Branislav Matić, načelnik Odjeljenja za izvanredne situacije policijske uprave Zaječar u Srbiji, koja je sudjelovala u spašavanju četvorice vojnika na čije se vozilo prije nekoliko dana prevrnula prikolica puna balvana.

Stravična prometna nesreća dogodila se u srijedu oko 15 sati na ulazu u Zaječar iz pravca Kneževca.

Pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, prikolica kamiona koja je prevozila balvane se prevrnula u trenutku kada se nalazila na nadvožnjaku ispod kojeg prolazi željeznička pruga i staza koja vodi do Doma zdravlja.

– Sticajem okolnosti se pored prikolice zateklo vozilo marke “BMW” u kom su bila četiri pripadnika Vojske Srbije. Balvani su se bukvalno sručili na automobil i zgnječili ga, a kada je stigla služba Hitne pomoći mogli su izvući samo jednu osobu koja je bila u tom dijelu automobila koji nije zgnječen – prepričava Matić, dodajući da ne pamti ovakvu nesreću u Zaječaru.

Vatrogasno-spasilačka služba je primila poziv u 15.21 sati, i sa jednim vozilom i tri čovjeka izašli su na lice mjesta, gdje su zatekli užasnu scenu.

– Pored toga što je bio oštećen auto, balvani su pali na prugu koja se nalazi ispod nadvožnjaka i na stazu koja vodi do Doma zdravlja. Srećom, dolje nije bilo nikog a preko policijske uprave je odmah javljeno “Železnici” da obustave promet dok se ne raščisti mjesto nesreće. Odmah je otpočeta akcija spasavanja ljudi iz vozila – priča Matić.

Srećom, hrabri vojnici su bili u svjesnom stanju kada je stigla pomoć i pribrano su sačekali da ih izvuku iz smrskanog “BMW”-a.

Kako je u tom periodu i kraj radnog vremena za mnoge žitelje Zaječara, a nezgoda se desila na izuzetno prometnoj cesti, stvorila se velika gužva na izlazu iz grada. Srećom, prometna policija u suradnji sa pripadnicima PU Zaječar i spasilačkom službom uspjela je da na najbolji mogući način preusmjeri vozila.

Ipak je, kaže Matić, najvažnije je bilo izvući ljude, piše Blic.

– Odmah po izvlačenju pripadnici vojske su bili prevezeni u bolnicu na dalje liječenje. Nemam nova saznanja o zdravstvenom stanju tih ljudi, ali koliko znam, nitko nije životno ugrožen. Pored truda i odličnog zalaganja pripadnika svih službi, važan faktor u svemu je bila i ogromna sreća koju su imali. Sam bog ih je sačuvao – kaže Matić ističući da je vozilo bilo u takvom stanju da je nevjerovatno kako je itko od putnika preživio.