Home Društvo Broj džamija u Norveškoj porastao za čak 65 posto u proteklih 8...

Broj džamija u Norveškoj porastao za čak 65 posto u proteklih 8 godina

SHARE

U Norveškoj masovno raste broj muslimana i džamija koje grade!

Norveška ima oko 5.25 milijuna stanovnika, a trenutno ima i 219 džamija, što je porast od oko 65 posto u proteklih osam godina.

Služba za ljudska prava (HRS), koja se bavi istraživanjem društvenih i ekonomskih utjecaja imigracije u Norveškoj, objavila je podatke koji ukazuju na jasno širenje islama u toj zemlji, prenosi Tribun.

HRS je organizacija koja se financira iz državnog proračuna. Međutim, ekstremna ljevica u Norveškoj uvelike je kritizirala njen rad zbog „stvaranje negativnog imidža o islamu.“ Stoga su ove godine vlasti prepolovile sredstva za HRS iz budžeta za 2019., dok su istovremeno povećali izdvajanja za Anti-rasistički centar.

U međuvremenu je HRS objavio izvještaj o masovnom porastu broja džamija u Norveškoj, te iznio detalje o tome da porezni obveznici financiraju njihovo otvaranje i rad.

Prema tom izvještaju, džamije su samo 2018. dobile ukupno 187 milijuna kruna (oko 140 milijuna kuna) od vlasti.

Sve do siječnja prošle godine, Norveška Crkva (DNK) bila je smatrana službenom državnom crkvom. Međutim, kako je broj vjernika drastično opao, paralelno je opala i razina državnog novca koja se davala crkvi.

Istovremeno, broj muslimana je drastično porastao – 1 od 8 stanovnika u Oslu je musliman – pa su i izdaci za islamsku vjersku zajednicu također porasli.

Premda nema službenih podataka o tome koliko se autohtonih Norvežana preobratilo na islam, neke procjene sugeriraju da se njihov broj danas kreće preko 3000.