Home Društvo Migranti u BiH dočekali prvi snijeg u životu

Migranti u BiH dočekali prvi snijeg u životu

SHARE
Stotine migranata s područja Unsko-sanskog kantona dočekale su prvi snijeg ove zime.

Neki su bili na ulicama, neki u šumama, a neki u šatorima u kampu Trnovi kod Velike Kladuše. Snijeg je padao cijelu noć, a temperature su se prilično spustile.

Bose noge

Trenutno je u Kladuši nekoliko centimetara snijega, kamp je blatnjav i gotovo neprohodan. Snijeg je smočio sve, od odjeće i obuće do vreća za spavanje. Nekolicina migranata je bosih nogu, javlja N1.

Prehladno je, voda je prošla kroz šator, ni deke nemam sada. Neki dan je IOM dijelio vreće za spavanje, ali ja nisam bio tu, pokušao sam bio prijeći granicu tada i ni to mi nije uspjelo. Stvarno je prehladno i ne možemo spavati, žali se Sulejman iz Sirije.

Sinoć oko osam sati je počelo padati, i jutros je u osam prestalo. Naši šatori su u katastrofalnom stanju. Cijelu noć smo sjedili. Situacija je vrlo opasna, naša odjeća, nije za ovakvu zimu, kaže jedan Indijac.

Djeca su napravila snješka

Ispred šatora gore vatre. Sve se loži, od šiblja do smeća. Djeca su izgradila snješka. Ubrzo su se sakrili u šatore jer nemaju adekvatnu obuću i odjeću.

EMAUS već sedam mjeseci djeluje u Velikoj Kladuši na način da im donosimo kuhani obrok, sad već jednom dnevno i dva puta čaj. Kao što vidite sami uvjeti su jako loši, mi im pomažemo onoliko koliko možemo, i koliko smatramo da im je potrebno, ali ono što je najpotrebnije u ovom trenutku jest da se ovi ljudi izmjeste s ovog mjesta, kaže Azra Moralić iz EMAUS-a.

Na terenu je i Crveni križ.

Desetine promrzlih migranata čekaju u redovima za tanjur variva i rajčice.

Prebacivanje u zatvoreni prostor

U međuvremenu je na sastanku kantonalnog premijera s nadležnim humanitarnim organizacijama zaključeno kako hitno migrante iz Trnova treba prebaciti u zatvoreni prostor.

“Miral” u Kladuši bi mogao postati njihovo utočište.