Home Politika CIRKUS U SARAJEVU: Dodik izvjesio zastavu RS-a, Džaferović naredio da je se...

CIRKUS U SARAJEVU: Dodik izvjesio zastavu RS-a, Džaferović naredio da je se skloni, pa je preko noći nestala, Dodik sada govori o špijunima koji mu po noći ulaze u ured

SHARE

“Taj potez simbolički samo potvrđuje namjeru hegemonističkih krugova u Sarajevu da protivno Dejtonu eliminišu Republiku Srpsku, jer histerični noćni juriš na zastavu Republike Srpske upravo to demonstrira”, rekao je Dodik Srni upitan da prokomentara sinoćnje uklanjanje zastave RS ispred njegovog kabineta u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

On je naglasio da zastava Republike Srpske ispred njegovog kabineta i na ceremoniji predaje akreditivnog pisma novoimenovanog veleposlanika Srbije, nije nikakva bahatost i neodgovornost, niti skrnavljenje, kako to navode Džaferović i Komšić.

“To je moja potreba za simboličkim predstavljanjem svog identiteta i identiteta naroda kome pripadam i koga predstavljam. Boja i simbolika zastave Republike Srpske ne vrijeđa nikoga i predstavlja njen zvanični vizuelni identitet. Kome to može da smeta? Nikom dobronamjernom”, istakao je Dodik, dodavši da tek kada bude uklonjena zastava Federacije BiH, onda neko ima pravo da mu nešto kaže.

On je rekao da je zabrinjavajuće da je zastava brutalno uklonjena poslije radnog vremena, kad nikog nije bilo u kabinetu, što samo govori da je zgrada Predsjedništva BiH nesigurno mjesto za njegovo normalno funkcionisanje.

“Za pretpostaviti je da po zgradi, odnosno mom kabinetu, kada nema nikog vršljaju pripadnici raznih obavještajnih službi koje kontroliše sarajevski politički krug”, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je poručio da ga noćni atak na zastavu Republike Srpske neće spriječiti da ona uvijek bude istaknuta ispred njegovog kabineta i tamo gdje se on nalazi kad god je i dokle god je u zgradi Predsjedništva BiH, svidjelo se to kome ili ne.

Zastava Republike Srpske koja je bila istaknuta ispred kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Sarajevu uklonjena je sinoć na zahtjev kabineta Šefika Džaferovića.

Zastava RS bila je istaknuta i jučer, pored zastave BiH, u svečanom salonu kada je Dodik primao akreditivna pisma veleposlanika Srbije Aleksandra Đorđevića.

Podsjećamo, Dodik je jučer ispunio predizborno obećanje i izjednačio zastavu države BiH sa zastavom Republike Srpske u zgradi kolektivnog šefa države u Sarajevu. Tako je primio veleposlanika Đorđevića pod zastavama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Srbije.

Riječ je o presedanu s obzirom na to da su bivši članovi Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić i Nebojša Radmanović primali akreditivna pisma isključivo pod zastavom države BiH, dok su zastavu manjeg bh. entiteta držali u kabinetima. I Dragan Čović je akreditivna pisma stranih veleposlanika primao pod zastavom BiH, dok je u kabinetu imao zastavu hrvatskog naroda, piše Klix.ba koji navodi kako je Dodik je svojim potezom prekršio Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine.

Taj zakon je, kako piše Klix, jasno precizirao da se zastava BiH koristi prilikom svih službenih međunarodnih posjeta te eksplicitno da “druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH”.

Dodikov potez izazvao je oštre reakcije članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji su poručili da neće tolerirati njegovo ponašanje. Ubrzo nakon toga, zastava RS ispred kabineta Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH je uklonjena, piše Klix.ba