Home Tech Kakav televizor imate i treba li vam novi već iduće godine? Doznajte...

Kakav televizor imate i treba li vam novi već iduće godine? Doznajte sve o standardu koji se uvodi u Hrvatskoj

SHARE
Prelaskom na DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja dio građana će trebati nabaviti novu prijamničku opremu. Velika većina uređaja na hrvatskom tržištu već podržava spomenute standarde te je njihova cijena usporediva s prijamnicima koji ne podržavaju te standarde. Očekuje se da će dio građana kroz uobičajeni ciklus zamjene uređaja imati opremu prilagođenu za prelazak. Cijena STB – Set Top Box uređaja na hrvatskom tržištu kreće se od oko 200 kuna

Na pragu smo 2019., godine koja je označena kao početak razdoblja prilagodbe TV opreme novom DVB – T2 standardu.

Kako su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) pojasnili još prije dvije godine, prelazak na DVB-T2 standard očekuje se nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, no svakako ne prije 2019. Osim što će se poboljšati kakvoća usluge televizije, oslobodit će se radiofrekvencijski spektar druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija. U periodu od 2019. do 2021. građani će trebati prilagoditi svoju prijamničku opremu novom standardu.

Pitali smo ih stoga kada se kreće u izmjenu standarda.

‘Ministar mora, prometa i infrastrukture osnovao je stručno Povjerenstvo koje ima zadatak izraditi prijedlog Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz. Povjerenstvo je također pripremilo prijedlog Nacrta Nacionalnog plana djelovanja, u kojem je jedan od spornih dijelova krajnji rok prelaska na novi standard digitalnog zemaljskog odašiljanja. Prijedlog Nacionalnog plana djelovanja je u fazi prikupljanja potrebnih mišljenja prije pokretanja postupka javnog savjetovanja. Nakon javnog savjetovanja prijedlog će biti upućen na usvajanje od strane Vlade Republike Hrvatske’, odgovorili su na upit tportala iz HAKOM-a.

Zašto se ide u promjenu?

Kako su pojasnili još 2016., zbog oslobađanja radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija, znatno se smanjuje raspoloživost tog spektra za digitalnu zemaljsku televiziju. Kako bi se omogućio razvoj novih usluga i održala konkurentnost platforme za digitalnu zemaljsku televiziju, u periodu do 2030. potreban je prelazak na novi i učinkovitiji sustav digitalne televizije DVB-T2 te novi i učinkovitiji sustav kodiranja – H.265/HEVC. Strategija će također definirati i kakvoću slike programa, koji će se emitirati u budućim DVB-T2 multipleksima, te se očekuje da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike.

Kako pojašnjavaju, prelaskom na DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja, koji će biti definiran Strategijom, dio građana će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu – minimalno STB – Set Top Box uređaje. Velika većina uređaja na hrvatskom tržištu već podržava spomenute standarde te je njihova cijena usporediva s prijamnicima koji ne podržavaju te standarde. Očekuje se da će dio građana kroz uobičajeni ciklus zamjene uređaja imati opremu prilagođenu za prelazak. Cijena STB – Set Top Box uređaja na hrvatskom tržištu kreće se od oko 200 kuna.

‘Za prijam ‘novog’ signala te svih usluga koje će biti ponuđene, televizijski bi prijamnici trebali biti u skladu s hrvatskom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj. U pripremi je i procedura označavanja prijamnika koji će biti usklađeni s hrvatskom Preporukom, kako bi korisnici jednostavno mogli znati koji prijamnik je usklađen s Preporukom, a koji nije. Prelazak s DVB-T na DVB-T2 radiodifuzijski sustav neće utjecati na prijam TV signala putem kabelske, satelitske i IPTV platforme te će korisnici usluga koje koriste druge platforme osim zemaljske i dalje primati signal kao i do sada’, zaključili su iz HAKOM-a.