Home Društvo U Dompesu stanuje 15 studenata

U Dompesu stanuje 15 studenata

SHARE

“Želimo da studenti u Dompesu žive u franjevačkom duhu”, kazao je za treci.ba fra Iko Skoko, začetnik ideje izgradnje Dompesa.

Dompes je dom za studente slabijega imovinskoga stanja koji će imati ukupno 70 soba u koje će  se moći smjestiti 150 studenata. Do sada je dovršeno 20 soba i dvije učionice te je Dompes postao dom za 15 studenata. Oni dolaze od Dubrovnika do Orašja te su pripadnici različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Osim soba, bit će izgrađene prostorije za učenje te dvorane za različita događanja.

„Studenti će ovdje imati sve što im je potrebno, ali će trebati poštivati neka pravila. Zamišljeno da se tu živi kao u jednoj velikoj obitelji. Ujutro će se svi buditi u isto vrijeme, odlazak na misu bit će obavezan i čišćenje te održavanje Dompesa. Nekima će to biti prihvatljivo, nekima neće, ali svi će ovdje boraviti svojom slobodnom voljom“, rekao je fra Iko.

Iz Dompesa vole naglasiti kako je ovo jedna samoodrživa priča u kojoj i studenti mogu dati svoj doprinos volontirajući ili radeći preko ljeta u nekom od objekata. Zasad je prikupljeno oko 4,5 milijuna KM, a potrebno je još 800 000 KM da bi se projekt u cijelosti završio. Predstavnici Dompesa jako su zadovoljni dosadašnjim odazivom i donacijama koje pristižu iz svih krajeva svijeta, tako da su optimistični u vezi skoroga završetka i finaliziranja radova.

“Za početak smo zadovoljni. Trenutno smo završili terasu, postavljamo pločice i sada namjeravamo završiti i dvoranu. Dvorana bi nam mogla donijeti financije kojima bi mogli zaposliti nekoliko osoba u studentskom domu. Taj prostor će služiti za treninge naših studenata, ali i za razna društvena i sportska događanja”, istaknuo je fra Iko.

Organiziraju se tečajevi stranih jezika i tečaj gitare. Predavanja su besplatna te uključuju engleski, talijanski i njemački jezik te su namjenjeni svim studentima i ostalim zainteresiranim osobama. Sati se održavaju u prostorijama Dompesa poslijepodne. Tečajevi njemačkoj i talijanskog su popunjeni, a za engleski jezik još ima slobodnih mjesta.

Nikolina Šimunović, Anđela Šošić | treci.ba