Home Vijesti Zbog govora mržnje u Bujici na jedan dan gase se tri lokalne...

Zbog govora mržnje u Bujici na jedan dan gase se tri lokalne televizije

SHARE

“Na 24 SATA oduzima se koncesija nakladnicima televizije Z1 televizija d.o.o. – kanal Z1 TELEVIZIJA, Slavonsko-brodska televizija d.o.o, – kanal SBTV, OAR d.o.o. – kanal OSJEČKA TELEVIZIJA, te na 4 sata televizijskim nakladnicima Mijor d.o.o. – kanal SRCE TV, Robur j.d.o.o – kanal ADRIATIC TV i Televizija Jadran d.o.o. – kanal TV JADRAN. Z1 TELEVIZIJA, SBTV i OSJEČKA TELEVIZIJA dužni su prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 00:00 do 23:59 sati, a televizije SRCE TV, ADRIATIC TV i TV JADRAN u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 18:59 do 22:59 sati”, stoji u odluci Vijeća za elektroničke medije koje je drastično kaznilo lokalne televizije zbog govora mržnje u emisiji Bujica.

Obrazloženje AEM-a pročitajte u cijelosti:

“Spomenuta emisija bavila se temom od javnog interesa tematizirajući političke, sigurnosne i druge aspekte migrantske krize koja zaokuplja javnost Republike Hrvatske i svijeta, te traje već nekoliko godina. Emisiju je najavom otvorio voditelj i urednik emisije Velimir Bujanec te je nastavljena uvodnim prilogom novinarke, a potom je uslijedio razgovor s gostima Zoranom Grgićem i Franom Čirkom.

Pozivali na mržnju i nasilje prema migrantima

U emisiji je emitiran prilog pod naslovom “Ispovijest T. L. – Zagrepčanke, žrtve migrantske pljačke” u kojem sugovornica kaže: „Ne daj Bože da ih netko ne istuče ili nešto. Mislim… što bi po meni trebalo radit do iznemoglosti, dok valjda ne prekinu…“. U njemu se poziva druge na mržnju i nasilje prema migrantima kao identitetski određenoj skupini. Ovaj prilog je ranije pripremljen i urednički odobren, te je emitiran kao dio emisije. Time su nakladnici donijeli i odluku da preuzimaju i uredničku odgovornost za izjave sudionika u prilogu, pa i one koje se mogu okvalificirati kao govor mržnje, a što jesu izjave u ovom prilogu. Nemoguće je odreći se te odgovornosti tako da se nakladnici od ovog sadržaja ograđuju tekućim tekstom (crawl), kao što navode u svom očitovanju.

Nadalje, gost u studiju izražava se o migrantima kao bolesnoj skupini, zaraženoj teškim i prenosivim zaraznim bolestima (AIDS, hepatitis, tuberkuloza), čime se u gledateljstvu može stvoriti privid zdravstvene opasnosti koja prijeti, dodatno i zbog toga jer te bolesti, po navodu gosta, migranti namjerno šire. Od takve mrzilačke izjave se voditelj i urednik ne ograđuje, osim što ju ocjenjuje „malo radikalnom“, a što se ne može ocijeniti kao primjereno upozorenje gostu da je takav govor nedopušten i neprimjeren.

Voditelj podupirao mržnju

Razmatrani su i ponašanje i izjave voditelja emisije koji u uvodu emisije konstatira da je riječ o „tim divljacima koji su došli s Istoka i koji siluju“, čime sam usmjerava diskurs emisije i potiče na mrzilački, diskriminatorni i omalovažavajući diskurs prema migrantima. Vijeće je razmotrilo i očitovanje nakladnika te u određenoj mjeri prihvatilo njihove argumente uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o emisiji uživo pa su mjere koje su nakladnicima dostupne za suzbijanje poticanja na mržnju ipak manje nego onda kada program ide s odgodom, kada je i mogućnost intervencije u program potpuna.

Otežavajuća okolnost je činjenica da su Z1 televizija, Slavonsko-brodska televizija i Osječka televizija reprizno emitirali emisiju u izvornom obliku zbog čega im se koncesije, za razliku od kanala Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran, oduzimaju na 24 sata.  Vijeće ukazuje kako voditeljsko ograđivanje ne može biti puko formalno sredstvo, koje se zloupotrebljava za nastavak neprimjerenog govora. Također, Vijeće ukazuje i da isprike nakladnika za vrijeme i nakon emitiranja spornih sadržaja ne mogu služiti kao podloga za izbjegavanje uredničke i zakonske odgovornosti, posebice kada se iste emisije repriziraju.

Odlučujući o izboru i vremenskom trajanju ove mjere, Vijeće ni u buduće neće tolerirati govor mržnje, jer sloboda izražavanja nije apsolutna vrijednost sama po sebi, već je zaštićena zakonskim propisima. Ustav Republike Hrvatske kaže da se „slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi, te pravni poredak, javni moral i zdravlje“.

VIP gost na inauguraciji predsjednice

Podsjetimo, u emisiji “Bujica” koju vodi Velimir Bujanec, neonacist i VIP gost na Kolindinoj inauguraciji moglo se čuti više teza, od onih da “crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju” i da “divljaci s istoka siluju” do onih da su migranti “teroristi i kriminalci” te da su oni koji dolaze uglavnom “zaraženi sidom i hepatitisom te da ih dosta ima tuberkulozu”. Štoviše, u eteru se moglo čuti i upozorenje ljudima koji eventualno dođu u kontakt s migrantima da to ne rade jer migranti “namjerno šire sidu oko sebe”.

Bujanec se, kako piše Index, branio kako je više puta svog gosta upozorio na neprimjereni rječnik, no teško da se može govoriti o ogradi. Naime, osim što je i sam Bujanec imao više skandaloznih tvrdnji, nakon što bi “upozorio” goste na rječnik, dozvoljavao bi im da nastave s govorom mržnje.

U prilogu je tako objavljena izjava jedne djevojke iz Zagreba koja je uz pomoć svog dečka i brata, prema vlastitom priznanju, držala migranta kao taoca. Voditelj Bujanec pitao je svoje goste tko može zaštititi tu djevojku ako migranti krenu u osvetu, s obzirom na to da su im poznati njeni podaci.

“Gdje je tu hrvatska država da je zaštiti?” pitao je zabrinuti Bujanec. Gost Grgić prvo je izrazio žaljenje što je Hrvatima zabranjeno nositi oružje, a onda rekao kako je bolje ne dolaziti u kontakt s migrantima, nego treba odmah zvati policiju.

Bujanec se neuspješno branio

“On je skinuo majicu, namjerno se zagrebao da bi namjerno širio sidu oko sebe”, rekao je Grgić. Voditelj Bujanec nije opomenuo gosta, no na dnu ekrana išao je disclaimer kako “stavovi izgovoreni u emisiji nisu nužno stavovi Z1 Televizije”.

Isto tako, kada je Grgić govorio da “crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju”, Bujanec ga jest zaustavio govoreći kako nije dozvoljeno vrijeđanje na rasnoj osnovi, ali Grgić mu je “pojasnio” da teza o “crnčugama i arapčugama” nije vrijeđanje na rasnoj osnovi jer je riječ o teroristima i kriminalcima.

“Dobro, samo u emisiji nema rasnog vrijeđanja”, rekao je Bujanec.

“Pa i nema ga”, rekao je Grgić.

“Dobro, dobro”, odgovorio mu je Bujanec pa je Grgić nastavio u istom tonu, piše Index.hr