Home Kultura Danas u Grudama humoristična i poučna predstava „Mrginji su u glavi“

Danas u Grudama humoristična i poučna predstava „Mrginji su u glavi“

SHARE

U utorak 27. studenog u 19 sati u kinodvorani u Grudama bit će održana humoristična i poučna predstava „Mrginji su u glavi“.

Predstavu izvodi Klub kulture „Libuša“ iz Ljubuškog, udruga čija je misija obogatiti kulturni život grada, županije i šire. Jedan od osnovnih ciljeva udruge je i očuvanje jezika i tradicije Hercegovine. Tako je nastala i predstava „Mrginji su u glavi“ koja je u cijelosti autorski rad članova udruge. Scenarij je napisan hercegovačkim narodnim izričajem i također je naših ruku djelo.

Ova predstava ima humorističan, a ujedno i poučan sadržaj. Riječ je o dvije tradicionalne hercegovačke obitelji koje su desetljećima u zavadi oko mrginja (lat. margo, marginis ̶ kraj, rub, okrajak, granica, međa). Tako međe između susjednih njiva postaju ujedno i nepremostivi ‘mrginji u glavi’, koji ograničavaju objektivno prosuđivanje i razumno odlučivanje starijih članova obitelji, a žrtve su mladi. Naime, mladić iz jedne, a djevojka iz druge obitelji su zaljubljeni, a roditelji im ne dopuštaju da budu zajedno. Oni se ne žele odreći jedno drugog i pokušavaju se izboriti za svoju ljubav. Putem predstave želimo potaknuti kritičko preispitivanje nekih negativnih tradicionalnih obrazaca i stvaranje novih tradicija s većom obiteljskom ulogom mladih i žena, kazali su iz Kluba kulture „Libuša“.

Vrijedno je istaknuti da u predstavi rame uz rame nastupaju srednjoškolci, odrasli ljudi i umirovljenici, njih dvanaest. U timu su također scenarist, redatelj, šminker, scenograf, tonski majstori… tako da u realizaciji predstave sudjeluje ukupno 20 članova udruge.

Izvorni hercegovački jezik, šale kojima ovaj kazališni komad obiluje, te neosporan talent glumaca-amatera polučili su velik uspjeh na premijeri u Ljubuškom te na gostovanju u Livnu.

Cijena ulaznice je 5 KM, a ako kućna čeljad dođe đuture, neki od nji more i džaba.