Home Društvo S jedne strane svijeće za Praljka, s druge teške riječi

S jedne strane svijeće za Praljka, s druge teške riječi

SHARE

Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama i logom suda.

Naime, Centar za mir je osvijetlio most povodom godišnjice presude u predmetu Prlić i ostali.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti: ”Stari most u Mostaru bio je u znaku Međunarodnog suda pravde u Hagu. Drage Mostrake i Mostarci, Bosanci i Hercegovci, obilježimo svake godine 29. studeni upišimo ga doživotno u naše i sjećanje naših potomaka. Obilježimo svake godine dan kad je Međunarodni sud pravde u Hagu izrekao presudu haškoj šestorci za udruženi zločinacki poduhvat. Svjedoci smo nezapamćenih zločina u povijesti, ubijanja grada i nevinih ljudi, užasnih granatiranja, logora, silovanja, pljačke. Monstrumi su nam pretvorili dio grada u prah i pepeo, satirući sve što su generacije prije nas gradile i podizale vijekovima, uništavajući  sve što ih je podsjećalo na prave mostarske vrijednosti kojima smo se vijekovima ponosili. I ako nam je bila namijenjena koletivna smrt u opkoljenom dijelu grada, imali smo jedinstvo, mudrost  snagu za odbranu, a nakon toga i još veću snagu za pomirenje i strpljivo građenje suživota u kojeg smo vjerovali.  Na ovaj dan, sjetimo se svih žrtva u opsadi, poginulih, ranjenih, napaćenih, protjeranih i zatvaranih  sugrađana. Mostar, grad heroj, znao je odgovoriti na tu agresiju i odbranili smo se, sačuvali naš duh i krajnjim naporima kao žrtve, ponovo, vraćali sve naše vrijednosti i smbole. Nakon ove povijesne presude, još ćemo jače i više graditi suživot, ali nikad sa onima koji nisu spremni priznati presude Međunarodnih sudova i zlodjela koja su napravljena. Takvi se sa nama ne mogu miriti. Čuvajmo kolektivno sjećanje i obilježavajmo ovaj datum kao Dan Pravde”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje direktor Centra za mir Safet Oručević.

Istovremeno, pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima, na Trgu hrvatskih velikana paljenje su svijeće za Slobodana Praljka, generala HVO-a koji je počinio samoubojstvo odbijajući presudu kojom je proglašen zločincem, piše Bljesak.info

Podsjetimo, Haaški sud presudio je da je Stari most u Mostaru bio legitimni vojni cilj te haašku šestorku oslobodio optužbi za njegovo rušenje.