Home Šport Tko je novi trener Hajduka? Igrao je i u Ljubuškom

Tko je novi trener Hajduka? Igrao je i u Ljubuškom

SHARE

Iako su rezultati, od kada je preuzeo prvu momčad splitskog Hajduka, sugerirali da bi se to ubrzo moglo dogoditi, pomalo je iznenadila vijest kako je Zoran Vulić 27. studenog, nakon manje od tri mjeseca na klupi Bijelih dobio otkaz.

Nov trener Hajduka je Siniša Oreščanin, rođeni Zagrepčanin, koji je prošle sezone s Hajdukom II osvojio peto mjesto u 2.HNL, a istu poziciju druga momčad Bijelih drži nakon polovice aktualne sezone. Nakon 13. kola ima pozitivnu gol-razliku (+2) i sedam bodova manje od vodećeg Šibenika.

Mnogi se pitaju tko je ovaj 46-godišnji Zagrepčanin o kojim svi imaju samo riječi hvale?

Nogomet je igrao do polovice 2000-tih, igrao je veznjaka u zagrebačkim niželigašima, neko vrijeme i za Slogu iz Ljubuškog, a nogometnu karijeru završio je NK Maksimiru u kojem je nosio kapetansku traku te su Zeleno-bijeli pod vodstvom Mate Prskala tada igrali kvalifikacije za Treću HNL. U Maksimiru je Oreščanin započeo svoju trenersku karijeru, kao voditelj škole nogometa…

On je jedan ozbiljan momak koji je, dok je igrao nogomet, na terenu davao sve što je posjedovao. Igrao je uvijek bez kalkulacija, a te karakteristike i karakter je kasnije pretočio u trenerski poziv. Drago mi je da je krenuo u tom smjeru jer ima znanje i karakter za taj posao“, rekao je Mate Prskalo, posljednji trener Oreščanina u seniorskoj nogometnoj karijeri.

Oreščanin je tada kao kapetan bio produžena trenerova ruka na terenu, je li se već tada moglo vidjeti da bi mogao postati prvim trenerom jednog od dva najveća hrvatska kluba?

Uobičajeno je da svaki trener ima igrača, kapetana, koji je gazda svlačionice i glavni na terenu. Normalno je da smo razgovarali na koji način odraditi neku utakmicu, znate kako se kaže, dvije glave su pametnije od jedne. Igrač na terenu neke stvari ponekad može primijetiti čak i prije od trenera koji je istovremeno usmjeren na veliki broj različitih segmenata i događaja te je normalno da mu ponekad neki od njih promaknu. Zato je bitno u momčadi imati kapetana koji razumije nogomet. Tako je u svim velikim momčadima“.

Novopečeni prvi trener Hajduka od tada je karijeru posvetio radu u omladinskim školama zagrebačkih niželigaša, a dio karijere proveo je i u zagrebačkom Dinamu u koji je stigao na poziv i preporuku Romea Jozaka.

Na ljeto 2015. prelazi u Saudijsku Arabiju u kojoj je godinu dana vodio Al-Nasrovu U23 momčad, a iz kluba je otišao baš u periodu kada je prvim trenerom saudijskog prvoligaša postao Zoran Mamić. Tada je Oreščanin stigao u Hajduk i preuzeo U17 momčad splitskih bijelih. Nakon svega godinu dana preuzima Hajduk II, što mu je prvi „pravi“ seniorski posao u karijeri. Namjerno smo riječ ‘pravi’ stavili pod navodnike, budući da u drugoj momčadi Hajduka igraju tek dva igrača starija od 1996. godišta.

S obzirom na to da je Oreščanin cijelu svoju karijeru podredio radu u omladinskim kategorijama, koliko je u takvoj situaciji treneru teško prilagoditi se seniorskom nogometu, pogotovo u klubu koji funkcionira pod konstantnim pritiskom i nerealnim očekivanjima?

Sve je na njemu, odnosno, na koji će način pristupiti vođenju Hajduka i prepoznati situaciju u seniorskoj momčadi. Nogometna igra u svim kategorijama svodi se na iste postulate, no pitanje je kakav je karakter igrača i cjelokupne momčadi s kojom trener raspolaže, ali i način na koji će trener uspostaviti komunikaciju s njima. Morat će znati dobro prepoznati situaciju unutar momčadi i sustava koji ga okružuje“.

Orešćanin je u nedavnom intervjuu za Dalmatinskiportal.hr iznio zanimljiv način razmišljanja:

Kad su mi u klubu ponudili mjesto trenera u Hajduku II, rekli su mi: ‘Nemoj se opterećivati, rezultat nije bitan, makar izgubio 10 utakmica zaredom’. Ja sam na to odmah kazao: ‘S tim se ne slažem. Mi smo Hajduk i kako ću razvijati pobjednički mentalitet ako gubim utakmice?‘“, rekao je tada Oreščanin što je dovoljan primjer kakav je njegov pristup u vođenju momčadi.

Normalno je da nije lagano biti trener Hajduka i sigurno ga očekuje jako težak posao. I stariji, iskusniji kolege, sa sijasetom utakmica iza sebe, nekada ne mogu pronaći kvalitetno rješenje. To ne znači da ga Siniša neće pronaći, ali da će mu biti teško, bit će“, rekao nam je za kraj Prskalo koji još uvijek obnaša funkciju v.d.-a izbornika hrvatske ženske A reprezentacije, a uz to se bavi s aplikacijom Trenerov dnevnik (Coach Diary), cjelovitim programom za vođenje i analizu podataka o igračima, timovima, treninzima i utakmicama, potrebnih za uspješno vođenje momčadi.