Home Društvo Maslinova ulja: Ljubušaci se vraćaju iz Mostara s hrpom zlata

Maslinova ulja: Ljubušaci se vraćaju iz Mostara s hrpom zlata

SHARE

Na današnjoj manifestaciji u sklopu “Dana berbe masline 2018.” koja je održana u Mostaru, ljubuški maslinari su osvojili čak 10 zlata za svoja ekstra djevičanska maslinova ulja.

Potvrdio je to za Radio Ljubuški dr.sc. Miro Barbarić, moderator današnje osme po redu Promotivno–ocjenjivačke izložbe i znanstveno–stručne radionice, koju organizira Federalni agromediteranski zavod iz Mostara.

Od osvojenih 16 zlata unutar klase ekstra djevičanskih maslinovih ulja, 10 je Ljubušaka, odnosno proizvođača koji svoje maslinike imaju u Ljubuškom“, otkrio je Barbarić.

Zlata su danas osvojili maslinari iz Ljubuškog Vlado Medić, Slavko Ramljak koji živi u Čapljini, ali mu je maslinik na Cernu, Jure Sušac, Denis Ibrulj, Dragan Mikulić, Križan Bunoza, Davor Vasilj, Ivan Pavlović – Ićko, Ivan Pavlović – Profesor, te tvrtka Svitlica d.o.o.

Inače, ove godine je na manifestaciji ocijenjeno ukupno 56 ulja.

Dobar rezultat ljubuških proizvođača je potvrda kako općina Ljubuški, kao mikroregija u Hercegovini, ima razvijeno maslinarstvo.

Skoro trećina maslinika iz cijele Hercegovine se nalazi u općini Ljubuški“, rekao je Barbarić.

Pored dodjele Priznanja najbolje ocijenjenim maslinovim uljima za 2018.godinu, danas su na ovoj manifestaciji održana predavanja kao i diskusije i rasprave.

Predavanje na temu „Pregled maslinarstva Hercegovine od 2008. – 2018. godine“ održali su mr.sc. Aida Kohnić i dr.sc. Miro Barbarić, dok je prof.dr.sc. Tea Bilušić održala prezentaciju na temu „Proizvodnja ekstra djevičanskih maslinovih ulja s povišenom razinom fenola”.

Ova manifestacija je osmišljena da potiče naše maslinare da budu na pravom putu u građenju budućeg brenda maslinovog ulja Hercegovine. Radi se o tome da ulažemo velike napore kako bi pratili svjetske trendove u bilo čemu vezano za maslinarstvo, tako da smo pozvali prof.dr.sc. Teu Bilušić, koja je radila međunarodni projekt na razini Mediterana, projekt se zove ARISTOIL, a rađen je s ciljem dokazivanja utjecaja maslinova ulja na zdravlje čovjeka“, objasnio je Barbarić.

Konkretno, fokus rada prof.dr.sc. Tee Bilušić je usmjeren na pokušaj dokazivanja kako pojedina maslinova ulja imaju ljekovite komponente.

Okosnica njezinog projekta je potreba za povećanjem tržišne cijene maslinova ulja te podizanje svijesti o njegovom zdravstvenom učinku kroz proizvodnju ulja s povećanim udjelom fenolnih komponenti. Njima se pripisuje prevencija bolesti krvožilnog sustava, koje su po smrtnosti na vodećem mjestu u svijetu.

Prema znanstvenim dokazima djelotvoran učinak maslinova ulja postiže se pri dnevnoj konzumaciji od 20 g, a ulje mora sadržavati najmanje 5 mg fenolnog spoja hidroksitirozola. Zdravstveno učinkovito ulje mora sadržavati više od 250 mg fenola po kilogramu, a sudeći prema onome što nam je rekao dr. Barbarić, po određenim pokazateljima prosjeci količine polifenola u maslinovim uljima ljubuškog kraja su oko 300 mg fenola po kilogramu.

Stoga se ljubuški maslinari nadaju da bi i oni mogli biti uključeni u projekt ARISTOIL, a više o istom možete pročitati OVDJE.

Razgovor novinara Radija Ljubuški s Mirom Barbarićem poslušajte u audiozapisu