Home Kultura RAZGOVOR UOČI NASTUPA U HERCEGOVINI ”Neke Cece pune dvorane, a kvalitetni, kulturni...

RAZGOVOR UOČI NASTUPA U HERCEGOVINI ”Neke Cece pune dvorane, a kvalitetni, kulturni događaji slabije se posjećuju”

SHARE
U Širokom Brijegu 1. prosinca, a u Grudama 8. prosinca, u 19.00 sati, održati će se koncerti HKUD-a Hercegovac. Onaj širokobriješki biti će u kinu Borak, a grudski u dvorani Biberon.

Tim povodom na Našoj TV gostovali su Ljubica Šušak i Jerko Sesar ispred HKUD-a Hercegovac.

Između ostalog govorili su i o slaboj posjećenosti kulturnih događaja u Hercegovini. – Imam osjećaj da nedostaje te jedne kulture da se posjećuju takvi događaji. Da dođe neka, ajmo reći, Ceca, onda bi sve bilo puno, a ovako kad imate jedan kulturni događaj, kvalitetan događaj, posjećenost bude loša – kazao je Sesar, prenose Grude.com.

Šušak je istaknula da je zadovoljna što se događaji HKUD-a Hercegovac posjećuju. – Naš HKUD nije tako loše posjećen i prati ga se. Vjerujemo da će tako biti u Širokom Brijegu i u Grudama. Pripremili smo brojna iznenađenja i zanimljivosti za publiku. Uvježbali smo običaj svadbe, dolazak mladenaca kući, nadamo se da će to biti jedan simpatičan i fin način predstavljanja izvornog oblika svadbe, onako kako je to bilo nekad – kazala je Šušak.

Istaknuli su da će županijsko društvo, možda i najveće u BiH, nastupiti i s 85 djece na najavljenim događajima. – Djeca su uvijek simpatična. Imamo sreću da nam je voditelj Ivan Barać, izuzetan mladić koji s 35 godina radi čuda. Za prošli koncert sašio je stotinjak nošnji za djecu, a sad šije nošnje za Žepče – kažu sugovornici za ovog profesora razredne nastave.

HKUD Hercegovac svira na brojnim instrumentima, a proputovali su praktički cijeli svijet, Europu, Rusiju, Ameriku, Kanadu…

Iduća destinacija trebala bi im biti Portugalski Azori. – Kao predstavnici BiH išli bismo na Portugalske Azore, a oni su od Portugala dva sata leta avionom, to je na pola puta do Južne Amerike, troškovi su veliki. Mi smo kao društvo voljni prihvatiti to, ali financijski nismo u mogućnosti. Društvo ovakvog kalibra ne može raditi bez redovitih sredstava. Predsjednik Sesar uvijek u financijama najviše povuče, osigurava sve što može osigurati. Dobili smo neki prostor, nadamo se da će bit naš pa ćemo pokušat osmislit još nešto u njemu. A već sada prostor se maksimalno koristi. Mi imamo probe koje se tijekom čitavog tjedna održavaju. Mi imamo i novinarsku sekciju, i radionicu ručnih radova, subotom i nedjeljom i balet se održava – kazala je Šušak.