Home Vijesti Rat na ulicama Pariza, satima traje obračun prosvjednika i policije

Rat na ulicama Pariza, satima traje obračun prosvjednika i policije

SHARE

Novi sukob prosvjednika i policije izbio je jutros u Parizu zbog cijena goriva.

Policija je ispalila suzavac na prosvjednike koji su pokušavali srušiti zaštitne ograde na Champs-Elyseesu, javljaju francuski mediji. Policija se zatim povukla, a prosvjednici su zauzeli Champs-Elysees koji je bio ograđen. Ograde su pobacali unutar Slavoluka pobjede.

No policija je u novoj ofenzifi suzavcem i vodenim topovima rastrjerala prosvjednike s najpoznatijeg pariškog trga. Potvrđeno je 16 uhićenja, javljaju francuski mediji. Oko 13:30 prosvjednici su ponovno zauzeli trg. Policija uvraća vodenim topovima.

 

Riječ je o prosvjednicima čije su obilježje postali žuti prsluci koje nose. Prosvjedi koje su započeli zbog cijena goriva pretvorili su se u prosvjede protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Danas su se počeli okupljati kod Slavoluka pobjede, a žestoki neredi su izbili nedugo kasnije.

Zabilježeni su deseci uhićenja u prvim satima prosvjeda.

Neke policajce prosvjednici su zasuli žutom bojom. Policajci nose gas maske i kacige.

Ministar policije: To je 1500 provokatora

Prosvjedi žutih prsluka počeli su prije tjedan dana.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je u subotu upozorio na nazočnost “1500 provokatora” na prilazima Elizejskim poljanama gdje su incidenti izbili u trećeg vikenda nacionalne mobilizacije “žutih prsluka”.

“Dvjesto mirnih prosvjednika ja na Elizejskim poljanama.  Izvana je došlo 1500 provokatora. Naše snage reda odgovaraju i odbijaju razbijače i 39 osoba je privedeno,”, napisao je na Twitteru ministar, piše Index.hr