Home Politika VIDEO Bin Salman i Macron nesvjesni da ih se snima razgovarali o...

VIDEO Bin Salman i Macron nesvjesni da ih se snima razgovarali o ubojstvu novinara: “Zabrinut sam… Rekao sam ti”

SHARE

Francuske vlasti potvrdile su da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman neslužbeno razgovarali o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija. Njihov je razgovor slučajno uhvatio mikrofon na summitu G20 u Buenos Airesu, a oni nisu bili svjesni da se čuje što govore.

Nisu znali da ih snimaju

Dvojica lidera su imala neformalan razgovor na marginama summita, stajali su blizu jedan drugome te vidno nesvjesni da ih se snima, pričali o ubojstvu novinara. Tema njihova razgovora prvo nije bila jasna, no potvrdio ju je Macronov pomoćnik nešto kasnije. Naveo je i da su pričali o sukobu u Jemenu kojeg bombardira koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Guardian je analizirao njihov privatan razgovor.

“Ne brini”, rekao je Mohamed obraćajući se Macronu.

“Brinem… Zabrinut sam… Rekao sam ti”, odgovorio je francuski predsjednik.

“Da, rekao si. Hvala ti puno”, kazao je princ.

“Nikad me ne slušaš”, nastavio je Macron.

“Ne, slušam te, naravno”, odvratio je princ sa širokim osmjehom, nakon što je postao svjestan kamere.

“Zato što sam ti rekao. To je bilo važnije za tebe”, rekao je Macron uz škrt osmjeh te se zatim okrenuo od kamere te nastavio konverzaciju, prenosi Guardian.

Tada je Macron kazao nešto što se nije čulo na snimci, a saudijski princ mu je odgovorio: “To je OK. Mogu se izboriti s time”, kazao je.

Na još jednom dijelu snimke čuo se Macron koji je rekao: “Ja sam čovjek od riječi”.

Bin Salman je dosta riskirao došavši na summit

Iz Elizejske palače priopćili su da su dva lidera pet minuta razgovarala na marginama summita te da je Macron princu prenio čvrstu poruku povodom ubojstva Khashoggija, ali i naglasio potrebu za pronalaskom političkom rješenja krize u Jemenu.

Odlukom da dođe na summit princ je dosta riskirao, s obzirom da nije poznato hoće li ga lideri svijeta osuditi za ubojstvo novinara, s obzirom da je CIA procijenila da je upravo on dao naredbu za okrutnu likvidaciju, piše HMS