Home Društvo Seksualna korupcija u BiH je ozbiljan problem

Seksualna korupcija u BiH je ozbiljan problem

SHARE
Marković koja je i zastupnica u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, rekla je da je seksualna korupcija tabu o kojem malo žena govori javno, ali da svi znaju da postoji.

Ona je istakla da osobe koje dožive seksualno nasilje često odluče da ne istupe javno i ne prijave počinitelja iz straha.

“Neophodno je stvoriti društvo gdje ćemo biti sigurni od svakog oblika nasilja, u kojem će nas štititi sistem i žene neće biti tretirane kao objekti. Moramo pokazati društvu da žrtva seksualne korupcije nije kriva za to što joj se dogodilo, te da je ključni element te korupcije moć”, objasnila je Marković.

Ona je dodala da su rijetki slučajevi procesuiranja i kažnjavanja seksualnih počinitelja.

U priopćenju SDS-a je navedeno da je na ovom planu neophodno djelovati i preventivno kako bi društvo postalo svjesno ove pojave i načina borbe protiv seksualne korupcije.

Predavanje “Žene – žrtve seksualne korupcije” organizirano je u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

“16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama” je međunarodna kampanja koja se obilježava od 1991. godine.

Sudionici kampanje odredili su 25. studeni – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama za početak kampanje i 10. prosinca – Međunarodni dan ljudskih prava za kraj kampanje, kako bi simbolično povezali problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima i istakli da je takav vid nasilja kršenje ljudskih prava.

Kampanja uključuje i druge značajne datume, kao što su 29. studenog – Međunarodni dan zaštitnika ljudskih prava žena, 1. prosinca – Svetski dan borbe protiv Side i 6. prosinca – godišnjica Montrealskog masakra, piše Klix.ba