Home Politika Pogledajte kako Dodik odlazi sa sastanka jer nisu stavili zastavu RS-a (VIDEO)

Pogledajte kako Dodik odlazi sa sastanka jer nisu stavili zastavu RS-a (VIDEO)

SHARE
Milorad Dodik je odlučio napustiti sastanak jer u prostoriji gdje je on održan nije postavljena zastava entiteta Republike Srpske.

Imajući u vidu da se u ovim prostorijama nalazi zastava BiH i FBiH, da se nađe i zastava Republike Srpske, koju je potvrdio Ustavni sud BiH. Pošto ti uslovi nisu ispunjeni moje prisustvo nije moguće. Želim vas pozdraviti, došao sam da vidite da ne stvaram problem. Ja ću vas pozdraviti i spreman sam sa vama na razgovor bilo gdje. Ja sam u susjednoj kancelariji”, rekao je Dodik delegaciji PIC-a.

Dodik je jutros od stručnih službi tražio da se zastava entiteta postavi na bilo kojem mjestu u sali, poručujući da on ne inzistira da zastava RS-a stoji uz zastavu BiH.

Delegacija Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) prije održavanja sastanka upozorila je Predsjedništvo BiH da prilikom susreta ispoštuje Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, a koji jasno kaže da se zastava BiH koristi prilikom svih službenih međunarodnih posjeta te eksplicitno da se “druge zastave iz BiH neće isticati zajedno sa zastavom BiH”.

Dodik je prisutnima kazao da je BiH po ustavu državna zajednica sastavljena iz dva entiteta i da je Republika Srpska njen dio i da prema tome zastava mora biti istaknuta.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton napisao je na Twitteru kako je “nažalost Dodik odlučio da ne ostane na sastanku”, piše Klix.ba