Home Crna kronika Ukradeni auti završavali u šumama Sokoca, Ljubuškog, Gruda…

Ukradeni auti završavali u šumama Sokoca, Ljubuškog, Gruda…

SHARE
Saslušanjem svjedoka Tužiteljstva Milana Božića, umirovljenog sarajevskog policajca, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu “Volan”, osobama se terete za višemilijunske krađe vozila.

 

Božić, koji je 30 godina bio policajac te 10 godina prvi čovjek Odjela za imovinske delikte MUP-a SŽ, ispričao je da se još 2000. godine pojavila ekspanzija krađe vozila u bh. prijestolnici, kada je godišnje nestajalo i 1.300 automobila. Prema njegovim riječima, riječ je o prijavljenim krađama, a cifra bi bila znatno veća, ali u nekim slučajevima vlasnici nisu prijavili krađu ili su sami pronalazili ili vraćali automobile.

 

Zbog svega navedenog formiran je poseban tim koji se bavio isključivo krađama vozila, a za cilj je imao da identificira i sankcionira počinitelje te smanji broj krađa vozila. U početku aktivnosti policije nisu urodile plodom, ali je poslije došlo do drastičnog smanjenja ukradenih vozila.

 

Božić je pojasnio da su tada imali dodatni problem, budući da je vrijeme i mjesto izvršenja bilo Sarajevo, a da su vozila završavala u drugim županijama ili u Republici Srpskoj, odnosno izvan ingerencije MUP-a KS. Božić je objasnio da je akcija ”Volan” zapravo nastavak akcije ”Trebević”, kada je policija došla do značajnih podataka.

 

– Shvatili smo da egzistiraju organizirane kriminalne grupe koje dolaze u Sarajevo. Kasnije su svoje djelovanje proširili i na Tuzlu, Zenicu i Mostar. Došlo se do podataka da je riječ i o prekograničnom kriminalu, budući da su vozila završavala u Hrvatskoj – objasnio je svjedok.

 

Istražitelji su došli do saznanja da vozila završavaju najčešće na šumskim putovima i u šumi na Sokocu i Palama, nerijetko u Istočnom Sarajevu, Ljubuškom, Grudama, a nekada i u Bijeljini, Zvorniku i Milićima.

 

– Koristili su garaže koje se nalaze u sklopu vikendica koje se često ne koriste. Vozila su sklanjali i u unajmljene garaže ili napuštene tvrtke. Pretresima smo znali pronaći samo dijelove vozila koji se u nekim slučajevima nisu mogli povezati s ukradenim vozilima, jer su brisane šasije, serijski brojevi i slično. S druge strane, bilo je situacija da nas je Interpol obavještavao da su pronašli vozilo koje potječe iz krađe – kaže Božić.

 

Rastavljali vozila

 

Božić je naglasio da su automafijaši tražili i novac za povrat vozila.

 

– To je već poprimalo i karakter iznude. U takvim situacijama prijetili su vlasnicima da će im zapaliti vozilo ili ga rastaviti i prodati. Prijetnje su vremenom postale brutalne, jer su vlasnicima govorili da paze na svoju i sigurnost članova obitelji – rekao je Božić.

 

Žalio se na bolove

 

Inače, tijekom suđenja obrane optuženih uložile su mnoštvo prigovora, prije svega na činjenicu da je Milan Božić svjedočio na okolnosti koje su su dogodile u vremenu koje nije obuhvaćeno optužnicom. Ročište je na koncu odgođeno, budući da je optuženi Milorad Marković rekao da trpi velike bolove te da je prekinuo pregled da bi stigao na ročište. Naredno suđenje zakazano je za 13. prosinca, piše Dnevni Avaz