Home Društvo Zašto u Posušju dijele med djeci?

Zašto u Posušju dijele med djeci?

SHARE

Udruga pčelara IVA iz Posušja u suradnji s općinom Posušje započinje provedbu Programa školskog mednog dana i promociju meda u posuškim osnovnim školama.

Cilj Programa je potaknuti i educirati djecu i njihove roditelje o važnosti konzumiranja meda.

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola, a iskoristit će se prilika da se, osim važnosti meda, djeci od rane dobi podigne svijest o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

Djeci se želi ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

„Školski medni dan“ održat će se 7. prosinca, na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara u posuškoj kinodvorani. Učenicima prvih razreda osnovnih škola održat će se kratko predavanje na temu pčela i pčelarstva i prikazati kratki film o rađanju i životu pčela. Također posuški pčelari su pripremili i mali poklon za mališane. Prikupili su preko 200 teglica meda koje će dobiti svi učenici prvih razreda u posuškim školama.

– Staklenke će biti napunjene isključivo našim domaćim medom koji je namijenjen našim prvašićima, naglasili su nam iz udruge IVA.

Nakon prikazivanja filma, a u suradnji sa Srednjom strukovnom školom iz Posušja, prvašići će moći degustirati palačinke s medom te još neke specijalitete koje će pripremiti kuhari i konobari ove škole.

Škole će u suradnji s pčelarskom udrugom organizirati i razna druga edukativna događanja kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji, piše Posušje.net