Home Društvo Danas su se u Ljubuškom okupili rudari iz čitave FBiH, evo kako...

Danas su se u Ljubuškom okupili rudari iz čitave FBiH, evo kako su proslavili svoj dan!

SHARE

U Ljubuškom su se danas okupili rudari iz čitave Federacije BiH.

Riječ je o proslavi Dana rudara kojeg je povodom blagdana sv. Barbare,  zaštitnice rudara,  organiziralo Hrvatsko-rudarsko-geološko-društvo Mostar.

Predstavnici društva su se jutros okupili ispred Franjevačkog samostana župe sv. Ante Padovanskog Humac – Ljubuški, nakon čega su nazočili misnom slavlju koje je vodio humački gvardijan fra Dario Dodig.

On je rudarima poželio dobrodošlicu u Ljubuški, a nakon mise upoznao ih je s povijesti samostana na Humcu, te ih poveo u obilazak muzeja i galerije Majka u sklopu franjevačkog samostana.

Predsjednik Hrvatskog rudarskog geološkog društva Mostar Željko Bojčetić rekao je za Radio Ljubuški kako su u Ljubuškom lijepo primljeni.

On je na pitanje kakvo je danas stanje u rudarstvu, rekao kako misli da rudarstvo ima svoju budućnost.

“Ima poteškoća u poslovanju, ali držimo se još uvijek i radimo. Jos uvijek se može izdržati i pozitivno poslovati. Mislim da će rudarstvo imati svoju budućnost, ali naravno, poslovanje se mora prilagoditi novim uvjetima poslovanja”, rekao je Bojčetić.

Tihomir Radovac iz Rudnika boksita Jajce dodao je kako je danas rudarima mnogo lakše nego u nekim prošlim vremenima.

“Dvadeset godina radim u rudnicima boksita u Jajcu. Mi smo kao tvrtka zasad dosta stabilni. Imamo nekih 200-tinjak ljudi. Uglavnom je jamska proizvodnja što je danas rijetkost, jer uglavnom su u boksitima, kao što je slučaj u Hercegovini, površinski kopovi, dok mi u Jajcu imamo uglavnom jame, tako da je rudarenje ostalo dosta tradicionalno. Tu je riječ o miniranju i bušenju, s tim da je danas naravno rudarima dosta lakše, posebice ako uzmemo u obzir da je oprema svakim danom sve suvremenija”, rekao je Radovac.

Što su još o proslavi dana Rudara i o stanju u rudarstvu u BiH rekli Željko Bojčetić i Tihomir Radovac poslušajte u audioprilogu

Proslava Dana rudara u Ljubuškom - audio i foto