Home Društvo “Gradonačelnik Zenice je primjer tolerantnosti i suživota”

“Gradonačelnik Zenice je primjer tolerantnosti i suživota”

SHARE

“Gradonačelnik Fuad Kasumović je ove godine odlučio okititi Zenicu s velikim adventskim vijencem kojeg je postavio oko fontane u centru grada”, piše jedan ovdašnji medij.

Adventski vijenac, krug ili prsten od zimzelenog granja s četiri svijeće koji simbolizira dolazak katoličkog blagdana Božića biti će još jedan pozitivan pomak na polju suživota od strane gradonačelnika Zenice za kojeg se, po pitanju odnosa naspram “manjinskih” naroda u ovoj lokalnoj zajednici vežu brojne kontroverze.

Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja. Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni.

Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao. I danas ambrozijanska liturgija u adventu predlaže čitanje Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu.

Dakle, nakon što je vratio međunarodni pozdrav “dobar dan” u salu Gradskog vijeća Zenica i smanjio nezaposlenost nebošnjaka, odnosno povećao procentualnu zastupljenost nebošnjačkog stanovništva u javnim poduzećima i nadzornim odborima javnih ustanova Kasumović ponovo pokazuje tolerantnost Bošnjaka.

Iako su mu prigovarali da je s ukidanjem transparenata s čestitkama Božića, Bajrama i Pesaha te dovođenjem zabranjene sekte “Ahmedija” na pogrešnom putu Kasumović je u nizu slučajeva pokazao obrnuto.

Podsjećam, gradonačelnik Kasumović je nastavio izdvajanja iz proračuna za pomoć u radu vjerskih zajednica u istom iznosu kao i raniji gradonačelnici i time otklonio svaku sumnju da je protiv vjerskih zajednica, piše blogger Muhamed Pivić u tekstu kojeg prenosi portal Dnevno.ba