Home Vijesti BiH: Psi lutalice napali 30-ak učenika i djelatnika škole

BiH: Psi lutalice napali 30-ak učenika i djelatnika škole

SHARE

Ugrizi pasa lutalica u posljednje vrijeme sve su učestalija pojava, što potvrđuju i napadi na učenike i zaposlenike osnovnih škola, zbog čega više nisu sigurni ni u školskim dvorištima, a pogotovo na putu od kuće do škole i natrag. Uprave škola i vijeća roditelja reagirali su na napade i ugriza pasa lutalica zahtijevajući od Gradske uprave Bihaća, JKP “Komrad” i Veterinarske stanice Bihać da konačno riješe problem pasa lutalica, piše Večernji list BiH.

Samo u protekla tri tjedna psi lutalice nanijeli su teške tjelesne ozljede učenici drugoga i učeniku petoga razreda bihaćke Osnovne škole “Harmani 2”, a, kako kaže ravnatelj Amir Fajić, ovaj problem traje već godinu dana, dosad su psi lutalice napali tridesetak učenika, roditelja i zaposlenika.

Tjelesne ozljede

U više navrata Vijeće roditelja i Uprava škole dopisima su se obraćali nadležnim institucijama čiji predstavnici obiđu školu, ali se ti isti psi i dalje zadržavaju oko škole.

Tri ista psa već godinu dana borave na području MZ Harmani i izuzetno su agresivna. Ti isti psi su izvršili napade. Nije mi jasno kako psi koji napadnu dijete i dalje borave i kreću se slobodno. Obično, kad uputimo poziv, djelatnici i zaposlenici Komrada izađu na mjesto događaja, ali kad dođu, tih pasa tada tu nema. Na tome se sve i završi, kaže Amir Fajić, ravnatelj OŠ “Harmani 2” u Bihaću.

Odlukom Gradskoga vijeća Bihaća, JKP “Komrad” nadležan je s gradskih ulica uklanjati pse lutalice. Dnevno ih ukloni i do desetak. Izvršni direktor Komrada Mehura Selimović smatra kako se svi subjekti koji rješavaju problem pasa lutalica nisu dovoljno angažirali.

Kaznene odredbe

U Veterinarskoj stanici Bihać kažu kako im građani svakodnevno samoinicijaitvno dovoze brojne pse, a dovoze ih i radnici Komrada nakon što ih uhvate na ulicama. Od 300 do 500 pasa lutalica godišnje se besplatno sterilizira i kastrira. Čine to posljednjih 10 godina.

Veterinarska stanica i “Komrad” godišnje s ulica uklone na tisuću pasa. Stacionar Veterinarske stanice raspolaže s 30 boksova u kojima se zbrine između 60 i 100 pasa lutalica, među kojima jedan broj svaka dva mjeseca bude isporučen u Njemačku na udomljavanje. Godišnje u prosjeku bude uspavano 50-ak pasa, a zbog nedovoljnih sredstava problem se teško rješava. Najveći problem su kaznene odredbe koje zbog nebrige treba provesti nad neodgovornim građanima.

Krajnje vrijeme je da se kaznenim odredbama sankcioniraju svi oni koji ovaj problem stvaraju, građani koji nepropisno drže svoje ljubimce. Bez toga ovaj posao “Komrad”, Veterinarska stanica i Grad Bihać mogu raditi do beskonačnosti, a problem neće riješiti, poručio je dr. Alagić.