Home Zanimljivosti Dubrovnik mora platiti odštetu bh. tvrtki čije su drvo potrošili na zaštitu...

Dubrovnik mora platiti odštetu bh. tvrtki čije su drvo potrošili na zaštitu grada tijekom bombardiranja

SHARE

Budžetu Dubrovnika stiže značajan financijski udar, od gotovo 3,3 milijuna kuna, koliko mora platiti sarajevskoj tvrtki Šipad Export Import d.d., kao odštetu za to što je njezina imovina uništena tijekom obrane u Domovinskom ratu.

Dakle, Grad mora platiti odštetu jer je  tvrtki stradala imovina dok se branio od napada, a sud tvrdi da je ovu odluku, utemeljio na vrlo jasnoj odredbi Zakona o obrani, piše Telegram.

Presudu protiv Grada Dubrovnika i Republike Hrvatske donio je Općinski sud u Dubrovnik prihvativši veliki dio tužbenog zahtjeva sarajevske firme i to zbog drvene građe što je još za vrijeme rata uništena i nestala u dubrovačkoj luci.

Tužbu je Šipad Export Import, koja je nasljednik predratne tvrtke Šipad, podnio još sredinom runa 1995. godine. Sada je spor, nepravomoćno, dobio u svoju korist. Ova sarajevska kompanija, nad kojom je nedavno otvoren stečaj, osim u Dubrovniku, svoju imovinu u Hrvatskoj traži i u Šibeniku.

U pitanju je imovina tvrtke Luka drvo Šibenik koja se, kako su pisali bosansko-hercegovački mediji, procjenjuje na 100 milijuna eura.

Tamošnje zemljište, zgrade i infrastruktura prije rata su bile u vlasništvu Šipada, koji je pak bio u društvenom vlasništvu, a nakon rata postao je privatna firma.

Taj spor još nije riješen, dok je ovaj zbog odštete oko imovine u Dubrovniku ovih dana dobio svoj nepravomoćni sudski epilog. Ni predstavnici Grada Dubrovnika ni lokalno tužiteljstvo nisu uspjeli dokazati da Šipad nema pravo na odštetu.

Više pročitajte na Telegram.hr.