Home Društvo Ljubav Imoćana i Mercedesa ima sretan kraj

Ljubav Imoćana i Mercedesa ima sretan kraj

SHARE
Storija o ljubavi između Imoćana i Mercedesa napokon je i službeno stigla do Njemačke, gdje je ispričana u okruglih milijun primjeraka. Magazin ‘Mercedes-Benz Classic’, prestižna tiskovina koja izlazi dva puta godišnje i distribuira se u preko pedeset zemalja svijeta, punih dvanaest stranica posvetio je svjetskom fenomenu gradića koji ima više Mercedesa negoli stanovnika.
Glavni urednik Jochen Fischer u svom uvodniku sve je jednostavno nazvao ‘Ljubavna priča’, dok je novinar Jorg Heuer, očito iznimno fasciniran, detaljno ušao u korijene neobične situacije i dotaknuo se svega – od gastarbajterske povijesti grada i njegovih stanovnika, fasciniranosti njemačkom kvalitetom i statusnim simbolima, do tradicionalnih vrijednosti koje se očituju i u njegovanju obiteljskog i zavičajnog naslijeđa.

Ispisao je i sjajnu turističku razglednicu Imotskoga – a ondje će, čini se, to znati iskoristiti.

‘Evo, dobili smo zemljište i odobrenje grada, pa ćemo do prolića postavit spomenik Mercedesu. Bit će to prava atrakcija: uredit ćemo park, stavit jednu malu fontanu i pored nje suvenirnicu. Svi ćemo nešto priložit i Bogu hvala da imamo raznih slika, posuđa, simbola Imotskog i Mercedesa. Odreć ćemo se nama vrijednih stvari da sve proradi, a zaradu ćemo trošiti na pomaganje našim studentima koji nemaju para za školovanje’, govori za tportal Ivan Topić Nota, predsjednik Oldtimer kluba Imotski.

‘Kakav će biti spomenik? Od imotskog bijelog kamena, u prirodnoj veličini. Bit će to ‘stopetnaestica’, onaj isti koji su naši didovi i očevi dotravali iz Njemačke. Sad skupljamo donatore i dobrovoljne priloge. Tribat će nam oko pola milijuna kuna, ma naći će se nekako’, informira nas Topić.

On i njegova obitelj također su našli mjesto u Mercedesovoj reportaži, što je sasvim logično zna li se da doslovno svaki njen član ima isti simbol na privjesku za ključeve.

U obiteljskoj ergeli nalazi se ukupno trinaest komada.

Spomenik Mercedesu u Imotskom

‘Znaš kako se u nas kaže: Mercedes je Mercedes, a sve ostalo su auti. Evo, ja u firmi imam jedan drugi, službeni, pa ti ne mogu ni prepričat kakvih sam problema imao i koliko puta se pokvario. A skup k’o đava!’, kazuje nam Topić svoje muke. S veselije strane, ponosan je na Oltimer klub Imotski i sve akcije koje provode. Svjesni su svoje snage.

‘Ima nas 180 aktivnih članova i još puno sa strane, a kad dodamo i članove obitelji, velika je to snaga. Da hoćemo, možemo utjecati i na politiku u gradu!’, smije se naš sugovornik. To mu ipak nije ambicija: društvo je sada fokusirano na podizanje spomenika, već i danas primjećuju porast interesa stranih turista. Prije svega, dakako, Nijemaca.

‘Švabo je to, sve zna i sve ga zanima. Imamo ti mi u Imotskom skoro petsto vila s bazenom, evo i ja gradim jednu da mogu ostavit dici u nasljedstvo’, obavještava nas Topić i upućuje na drugog sugovornika. On je, kaže, gigant za Mercedese, najveći kolekcionar u Hrvatskoj.