Home Crna kronika Vrijeme je da se Tačerovskim metodama uvede red na BiH cestama

Vrijeme je da se Tačerovskim metodama uvede red na BiH cestama

SHARE

Gotovo svakodnevno na naslovnicama Bosanskohercegovačkih medija čitamo o prometnim nesrećama gdje uglavnom stradavaju nevini građani uključujući i djecu. Zadnja takva tragedija dogodila se ovog vikenda u Novom Travniku gdje je pijani 34-godišnji vozač na licu mjesta usmrtio 30-godišnju majku i njezinu 9-godišnju kćerku, dok je u istoj prometnoj nesreći još troje djece zadobilo teške tjelesne ozljede.

Prema izjavi zamjenika glavnog tužitelja SBK-a Luke Popovića koji je rukovodio uviđajem, 34-godišnjak s više od 3 promila alkohola u krvi od prije poznat policiji, doslovce je na kolniku pokosio majku i njezino dijete, što je izazvalo i više nego opravdan revolt građana ovog mjesta.

Zašto se pijanac u BiH uopće usudi voziti automobil?

Ova tragedija kao i mnoge druge slične tragedije otvaraju brojna pitanja koja se tiču svih nas, jer smo svi mi sudionici u prometu. Prvo i osnovno treba se zapitati zašto se vozači u BiH usude divljati po cesti, odnosno voziti neprimjerenom brzinom u alkoholiziranom stanju, iako su već ranije kažnjavani za slična djela.

Ako se vozač u alkoholiziranom stanju usudi sjesti i voziti automobil, ako se usudi kršiti ograničenje brzine, znači da policijsko – represivni aparat ne funkcionira, jer je očigledno da se vozač ne boji sankcija državnog aparata. U BiH tako imamo brojne slučajeve gdje su vozači više puta privođeni u policijske postaje zbog vožnje u akoholiziranom stanju ili zbog brze vožnje, no unatoč tome ti ljudi i dalje imaju vozačke dozvole i dalje voze pijani automobile te predstavljaju opasnost za sve sudionike u prometu. Sve dok državni aparat bude tolerirao takve vozače, slučajevi poput jučerašnjeg će se ponavljati, a javnost će se zgražati nad svakom novom žrtvom pijanog luđaka.

Dosta je zgražanja i osuda, stvari se moraju i mogu promijeniti, red se može uvesti na bh ceste a riješenje je “TAČERIZAM”.

TAČERIZAM

Svi ljubitelji nogometa znaju da na stadionima u Engleskoj nema zaštitne ograde i da su navijači na utakmici praktički jedan metar od igrača. Unatoč tome u Engleskoj nema navijačkih izgreda, nema upada navijača na stadion, nema bacanja baklji, prekidanja utakmica i razbijenih glavi. Mir na nogometnim stadionima Englezi mogu zahvaliti čeličnoj lady, Margaret Thatcher koja je nakon brojnih navijačkih nereda (samo u jednoj tragediji na stadionu je bilo smrtno stradalo više desetaka ljudi), uvela stroge kazne da bi spriječila daljnje navijačke nerede. Možda se netko neće slagati s metodom uvođenja reda putem strogih kazni, ali takva metoda je djelovala i danas Engleska nema problema s huliganizmom i navijačkim neredima.

Primjeniti Tačerizam na BiH ceste

Gore opisani primjer s navijačima u Engleskoj je ono što nama treba s pijanim vozačima u BiH. Trebaju nam dakle stroge sankcije te policija i sudstvo koje će sankcije primjenjivati prema svima, (nema tatinih i maminih sinova) koji se usude divljati na bh cestama. Zamislite da se pijanog vozača koji divlja cestom, već pri prvom hvatanju kazni s dvije godine zatvora te gubitkom vozačke dozvole na period od 10 godina. Da su kazne takve, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko bi se vozača u BIH usudilo sjesti za volan pod utjecajem alkohola, koliko bi ih se usudilo riskirati zatvorsku kaznu i gubitak vozačke na 10 godina. Vjerujem jako malo, isto kao što se jako malo navijača u Engleskoj usudi baciti baklju ili divljati na nogometnom stadionu.

Majku i njezino dijete ne možemo vratiti, ali možemo i moramo uvesti reda na bh cestama. Sigurnost građana i djece u prometu mora biti iznad dobrobiti pijanih luđaka, zar je to tako teško shvatiti, piše Mario Pejić za Orasjenews.com