Home Društvo Pogledajte koliko je poticaja isplaćeno poljoprivrednicima u ZHŽ-u!

Pogledajte koliko je poticaja isplaćeno poljoprivrednicima u ZHŽ-u!

SHARE

Drugu godinu zaredom u Županiji Zapadnohercegovačkoj poticaji za poljoprivrednu proizvodnju, stočarstvo i pčelarstvo isplaćeni su u godini za koju su namijenjeni.

Prema podacima Ministarstva financija ŽZH, prekjučer su iz županijskog proračuna isplaćeni poticaji za biljnu proizvodnju u iznosu od 322.508 maraka (povrtlarstvo), za plasteničku proizvodnju 21.878,60 KM, a za udruge poljodjelstva i stočarstva izdvojeno je 40.000 maraka, piše Večernji list BiH.
Kapitalne investicije

Za kapitalne investicije isplaćeno je oko 70.000 KM, projekte ruralnog razvoja 100.000 maraka, dok je za izradu strategije razvoja poljoprivrede ove godine iz proračuna Zapadnohercegovačke županije isplaćen iznos od 20.000 maraka.

Važno je napomenuti kako je Vlada ŽZH podržala projekt izgradnje skladišno/distributivnog centra u poslovnoj zoni Zvirići koji će omogućiti bržu i bolju prodaju proizvedenoga povrća, odnosno prodaju bez nakupaca. Sukladno tome, iz proračuna je ove godine za realizaciju spomenutog projekta izdvojeno 100.000 KM.

Isti iznos za izgradnju skladišno/distributivnog centra u poslovnoj zoni Zvirići izdvojen je i iz proračuna Županije Zapadnohercegovačke u prošloj godini.

Iz Ministarstva financija ŽZH podsjećaju kako su nešto ranije ove godine isplaćeni poticaji za držanje pčelinjih društava u iznosu od 98.355 maraka, za uzgoj muznih krava 122.670 KM, za peradarstvo 61.574,67 konvertibilnih maraka, dok je za potporu za organizirani otkup i prijevoz mlijeka izdvojeno oko 30.000 konvertibilnih maraka. Isplata poticaja u godini za koju su namijenjeni naišla je na odobravanje uzgajivača, poljoprivrednika, pčelara…

Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a, istaknuo je kako su poticaji već drugu godinu zaredom stigli u pravo vrijeme. U ime svih korisnika poticaja Vukojević je zahvalio Vladi Županije Zapadnohercegovačke, a posebno ministrima gospodarstva i financija Dariju Sesaru i Toniju Kraljeviću što su poljoprivrednike stavili među prioritete.
Veći poticaji

Podsjetio je na činjenicu kako se u ovom razdoblju nabavlja sjeme za krumpir po kojem je Ljubuški poznat, ali i ostala sjemena i sadni materijali, zbog čega su poticaji stigli u pravo vrijeme. Vukojević se osvrnuo i na projekt izgradnje skladišno/distributivnog centra.

Trenutačno smo u fazi pribavljanja dozvola, očekujemo raspisivanje natječaja do kraja ove godine, a početak gradnje koncem siječnja 2019., objasnio je Vukojević.

Ministar financija ŽZH Toni Kraljević objašnjava kako je isplata poticaja u istoj godini za koju su namijenjena omogućena zahvaljujući stabilizaciji proračuna ŽZH-a.

Najavio je kako će Vlada ŽZH ubuduće, sukladno proračunskim mogućnostima, nastojati povećati stavku koja se odnosi na poticaje za poljoprivrednu proizvodnju, piše Večernji list.