Home Vijesti FRONTEX STIŽE NA GRANICU HRVATSKE I BIH ‘Osjećaju se napetosti i strah...

FRONTEX STIŽE NA GRANICU HRVATSKE I BIH ‘Osjećaju se napetosti i strah od incidenata’

SHARE

Pregovori s BiH za raspoređivanje timova Europske granične i obalne straže (FRONTEX), u cilju pomoći oko upravljanja granice s Hrvatskom gdje postoji veliki pritisak migranata, su završeni i sporazum će se uskoro potpisati, no najveću odgovornost za stanje na granici snose te dvije zemlje, izjavio je u četvrtak u Europskom parlamentu povjerenik Europske komisije (EK) Vytenis Pouilas Andriukaitis.

‘Pregovori s BiH za raspoređivanje timova Europske granične i obalne straže (FRONTEX) su završeni i sporazum će se uskoro potpisati. Taj sporazum će graničnoj policiji omogućiti da upravlja granicom između BiH i Hrvatske, no najvažnija odgovornost je u rukama tih dviju zemalja’ kazao je povjerenik Komisije u raspravi o položaju migranata u BiH, na granici s Europskom unijom.

Andriukaitis je podsjetio na najnovije brojke koje govore da od 4. prosinca imamo 5139 migranata i tražitelja azila kojima se pruža pomoć u BiH.

‘Njih 3126 su u kantonu u zapadnom i sjevernom dijelu BiH blizu granice s Hrvatskom, a oko 1000 migranata još uvijek nije zatražilo pomoć’, kazao je povjerenik na raspravi koja je na dnevni red plenarne sjednice EP-a došla na inicijativu hrvatskog eurozastupnika Ivana Jakovčića (IDS/ALDE).

Po njegovim riječima, od lipnja ove godine Europska unija je BiH pomogla sdva milijuna eura humanitarne pomoći i 7,2 milijuna eura putem posebnih mjera i instrumenta za pretpristupnu pomoć a sve mjere se provode uz pomoć međunarodnih organizacija za migracije, UNHCR-a te UNICEF-a.

Tijekom proteklih tjedana, naveo je povjerenik, BiH je rasporedila 180 dodatnih policijskih službenika kako bi poboljšala graničnu sigurnost.

‘Odnosi između granične policije i migranata čine se sveukupno pozitivni, kao što izvješćuju službenici Europske unije’, kazao je Andriukaitis, podsjetivši, međutim, da je BiH tranzitna zemlja i većina migranata pokušava prijeći granicu svakodnevno.

Situacija nije jednostavna, posebice za lokalno stanovništvo. Osjećaju se napetosti i strah od incidenata’, rekao je dužnosnik EK-a.

Kazao je da ‘postoje informacije da hrvatska policija zlostavlja migrante na granici s BiH’ te da Komisija aktivno prati što se događa te je ‘s ovim optužbama suočila hrvatske vlasti’.

Naglasio je da bi se sporazum o ponovnom prihvatu trebao primjenjivati na migrante koji nezakonito prelaze granice EU-a.

‘Trebao bi se primjenjivati bez dovođenja u pitanje prava na azil te također obveza koje proizlaze iz međunarodnog prava, posebice načela zabrane prisilnog vraćanja’, kazao je povjerenik.

Pritom je dodao da se ‘svi slažemo da je granica između BiH i Hrvatske vanjska granica EU-a i da je Hrvatska odgovorna za upravljanje tom granicom’.

‘Mjere na vanjskim granicama EU-a moraju biti proporcionalne, one moraju ispunjavati temeljna ljudska prava’, kazao je Andriukaitis, izraživši uvjerenje da će hrvatska tijela ove optužbe shvatiti ozbiljno te provesti brzu i temeljitu istragu.